Zdravje > Prehrana
1856 ogledov

Dojenčkom raje ne dajajte špinače

špinača
1/2
Shutterstock
Vsi poznamo znanega risanega junaka, ki je imel s pomočjo špinače ogromne mišice. Pa je v tem kaj resnice?

Strokovnjaki z belgijske univerze v Leuvnu so naredili manjšo raziskavo na majhnem vzorcu 27 ljudi. Vsi ljudje so imeli povprečno kondicijo, nekaterim izmed njih pa so pred aerobno vadbo dodali nitrate. Po samo petih tednih so opazili spremembo v sestavi mišičnih vlaken, ki povečuje zmogljivost športnika. 

Strokovnjaki pravijo, da lahko veliko nitratov pridobimo z zelenjavo, zlasti z listnato zeleno zelenjavo kot je špinača. Opozarjajo pa, da ni dobro pretiravati z nitrati kot s prehranskim dodatkom, saj varnost teh snovi v prevelikih količinah še ni bila dokazana.

Pozor pri otrocih 

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) pa je že pred časom prav zaradi nitratov opozarila na možne škodljive učinke špinače ter zelene solate na zdravje otrok, so pisali na straneh Inštituta za nutricionsitiko Nutrisa. “Špinača in zelena solata lahko vsebujeta visoke količine nitratov, ki lahko privedejo do motenj v oskrbi telesa s kisikom,” so opozarjali.

EFSA je namreč v svojem poročilu objavila, da lahko listnata zelenjava, kamor sodita tudi špinača in zelena solata, negativno vpliva na zdravje otrok, če vsebuje večje količine nitratov.

“Kakorkoli, pa dosedanji podatki, ki obsegajo več kot 45.000 analiz o uživanju hrane pri otrocih, kažejo, da za večino otrok zvišana vsebnost nitratov v špinači in zeleni solati ni škodljiva za zdravje. Tveganje je prisotno le pri otrocih, ki pogosto uživajo špinačo in sicer več kot 200 gramov na dan in zeleno solato z visoko vsebnostjo nitratov,” pravijo na Nutrisu.

Pojasnjujejo, da se v telesu nitrati pretvorijo v nitrite: “Pri reakciji nitritov s hemoglobinom nastane methemoglobin - oblika hemoglobina, ki nima sposobnosti vezanja kisika.” Posledično se kisik ne more prenašati po telesu ter pride do methemoglobinemije oziroma pomanjkanja kisika v tkivih. Glavni vidni znak je modra koža, zato se imenuje tudi " blue baby " sindrom.

Dojenčkom do starosti šestih mesecev oziroma enega leta po njihovih besedah ni priporočljivo uživanje listnate zelenjave, saj imajo zaradi manjšega izločanja želodčne kisline nekoliko višji pH želodca: “To predstavlja ugodno okolje za pretvorbo nitratov v nitrite. Iz istega razloga omenjeno priporočilo velja tudi za otroke obolele z gastrointestinalnimi infekcijami.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.