Zdravje > Prehrana
1534 ogledov

Hofer: "Kupce prehitro in nepravilno obveščali"

Med
Ocena vzorca za cvetlični med po dodatnemu preverjanju pokazala, da z njim ni nič narobe.

Inšpekcija uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je marca izvedla poseben nadzor nad prisotnostjo ponaredb medu na slovenskem trgu. Od skupno 18 vzorcev medu je bilo 14 vzorcev skladnih, štirje pa ne, zato so jih že umaknili iz prodaje, so v začetku meseca sporočili iz uprave. Analiza vzorcev je bila izvedena v Nemčiji.

med Pri nas Zdravje S trga umaknili 218 kg medu

Hofer zahteval drugo mnenje

Med štiriimi neskladnimi vzroci je bil naveden tudi hoferjev Cvetlični med Grandessa 500 g, vendar je dodatna avstrijska analiiza  pokazala, da vrednosti tujih sladkorjev v medu niso presežene. "Rezultat vzorca za drugo mnenje je bil ocenjen kot skladen. Laboratorij je dodal, da je zadnja meritev ob upoštevanju merilne negotovosti uporabljene analizne ravno še znotraj dovoljenega," so sporočili z inšpekcije za varno hrano in ob tem dodali, da bodo z naknadnim preverjanjem medu istega proizvajalca dodatno preverili ali so druge serije skladne.

Obveščali, čeprav preiskava še ni bila končana

Odzvali so se tudi iz Hoferja, kjer poudarjajo, da kakovost svojih izdelkov ves čas strogo preverjajo, ter da so njihovi kriteriji pogosti strožji od nacionalne zakonodaje in predpisov. "Komuniciranje Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bilo tako preuranjeno, saj preiskava še ni bila zaključena. Sporočila, ki so bila s strani Uprave posredovana medijem, tako še niso bila dokončna, s tem pa so bili naši kupci žal obveščeni o nepravilnih informacijah."  Ker je upravni postopek ustavljen, bo trgovec umaknjene količine dvetličnega medu ponovno uvrstil v prodajo.

Komentarjev 1
  • jani53 19:25 08.junij 2018.

    V Mercator naj gredo preverjat!!!