Zdravje
2092 ogledov

S trga umaknili 218 kg medu

med
Inšpekcija uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je izvedla poseben nadzor nad pristojnostjo potvorb medu na slovenskem trgu.

Marca je uprava na podlagi iniciative Europola Opson odvzela 18 vzorcev medu. Deset vzorcev so odvzeli v različnih trgovinah, štiri v primarni proizvodnji, dva v proizvodnji pekovskih izdelkov in dva v obratih za pakiranje medu. 

Trinajst vzorcev je bilo deklariranih kot cvetlični med, štirje kot gozdni med, eden pa kot akacijev med. Analiza vzorcev, ki je bila izvedena v Nemčiji, je pokazala, da pri 14 analiziranih vzorcih medu ni bilo odstopanja od predpisanih vrednosti sestavin in so bili ocenjeni kot skladni.

Pri štirih vzorcih pa so analize pokazale višjo vsebnost snovi od predpisane vrednosti. Ti vzorci so bili ocenjeni kot neskladni. Za med, ki ni bil skladen s predpisanimi zahtevami, so inšpektorji zavezancem prepovedali promet z medom v skupni količini 198 kilogramov. Dodatnih 19 kilogramov so začasno umaknili s trga, ker čakajo dodatne preiskave, so dodali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.