Zdravje > Prehrana
78400 ogledov

Kadilci pozor, z majem v veljavi še en protikadilski ukrep

kajenje Profimedia kajenje
Vsako leto zaradi posledic kajenja v Sloveniji umre več kot tri tisoč ljudi.

 V Sloveniji kadi slaba četrtina odraslih, pri čemer se jih kar dve tretjini želi odreči cigaretam. Opustitev pa predstavlja velik izziv, še posebej, če poskušajo to sami, so ob Dnevu brez cigarete, ki ga obeležujemo 31. januarja sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Vsako leto zaradi posledic v Sloveniji umre več kot tri tisoč ljudi 

Z namenom preprečevanja začetka in spodbujanja opuščanja kajenja NIJZ uvaja različne ukrepe, kot sta uvedba enotne embalaže, ki je za cigarete ter tobak za zvijanje obvezna od 1. januarja 2020 in uvedba dovoljenj za prodajo. "Z enotno embalažo odstranimo oglaševalske elemente z embalaže, zmanjša se privlačnost tobačnih izdelkov, prepreči se oglaševanje in promocijo tobačnih izdelkov s pomočjo embalaže, zmanjša se napačno zaznavanje manjše škodljivosti določenega izdelka zaradi značilnosti embalaže, poveča se vidnost in učinkovitost zdravstvenih opozoril,"  pojasnjuje Helena Koprivnikar z NIJZ. Po njenem se se prek teh mehanizmov predvsem zmanjša obseg začetkov kajenja, torej kajenja med mladostniki in mladimi odraslimi, spodbuja pa se tudi opuščanje kajenja ter prepreči ponoven začetek kajenja med nekdanjimi kadilci.

Cigaretni ogorki Zdravje Še bolj grozljive: Taka je nova cigaretna škatlica, ki je že v trafikah

Prepoved značilnega okusa mentola

Prvi podatki iz držav, ki so enotno embalažo že uvedle, to potrjujejo, dodaja Koprivnikarjeva. Gre pa za dolgoročen ukrep, ki bo svoje največje učinke pokazal z leti, tako kot cel paket zakonskih ukrepov, ki je dolgoročne narave. "Maja 2020 bo stopil v veljavo še zadnji od ukrepov iz novega zakona, to je prepoved značilnega okusa mentola," dodajaja. 

V Sloveniji na voljo več različnih in brezplačnih oblik pomoči, kot je na primer brezplačna anonimna številka, ki je objavljena na vsaki cigaretni škatlici.

Pljuča imajo "čarobno" sposobnost

Doslej so mislili, da so mutacije, ki vodijo do pljučnega raka, trajne in trajajo, tudi če prenehajo kaditi. Toda presenetljivo odkritje, objavljeno v reviji Nature, kaže, da tistih nekaj celic, ki se izognejo poškodbam, lahko "popravijo" svoja pljuča, poroča BBC. Ta učinek so opazili tudi pri bolnikih, ki so 40 let dnevno kadili škatlico cigaret, preden so odnehali.

"V naši raziskavi najbolj navdušujeo to, da nikoli ni prepozno, da bi nehali - nekateri ljudje iz naše študije so v življenju pokadili več kot 15.000 paketov cigaret, a v nekaj letih po prenehanju, njihove celice v dihalnih poteh niso pokazale znakov škode zaradi tobaka." navajajo raziskovalci. 

Vaša pljuča imajo skoraj "čarobno" sposobnost popravljanja rakavih mutacij, ki jih povzroča kajenje - vendar le, če se ustavite, pravijo znanstveniki. Mutacije, ki vodijo do pljučnega raka, so veljale za trajne in trajajo tudi po prenehanju. Toda presenetljivi izsledki, objavljeni v reviji Nature, kažejo, da nekaj celic, ki se izognejo poškodbam, lahko popravi pljuča. Učinek je opažen celo pri bolnikih, ki so 40 let na dan kadili škatlico, preden so odnehali.

Tisoč kemikalij v tobačnem dimu pokvari in mutira DNK v vaših pljučnih celicah - počasi jih spreminja iz zdravih v rakavih. Študija je razkrila, da se je v pljučih kadilca množično dogajalo, še preden so zboleli za rakom.

Dr. Kate Gowers, vodilna avtorica raziskave in predavateljica na Univerzitetnem kolidžu v Londonu ( UCL) je dejala: "Zgodilo se je prvič, da so znanstveniki podrobno preučili genetske učinke kajenja na posamezne zdrave pljučne celice. Ugotovili smo, da celo te zdrave pljučne celice kadilcev vsebujejo na tisoče genetskih mutacij. Te lahko predstavljamo kot mini bombe, ki čakajo na naslednji zadetek, zaradi katerega napredovajo v raka. Potrebne so dodatne raziskave z večjim številom ljudi, da bi razumeli, kako se rak razvije iz teh poškodovanih pljučnih celic."

kajenje cigaretni dim Zdravje Tako vam kajenje okvari pomemben organ

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • Lavdan 19:04 01.februar 2020.

    Mene zanima kdaj bodo začeli kadilce streljati. Pri vsej svinjariji ki se uporablja je največja gonja prav proti tobaku, kot da ni drugih problemov.

  • itconsua 08:42 01.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • tiaclaman 05:40 01.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks