Zdravje > Prehrana
5728 ogledov

Koliko vpliva imajo geni na telesno težo

Debelost
V raziskavi, v kateri je sodelovalo 786 posameznikov, so preučevali, kako črevesje predeluje in distribuira maščobe.

Genetska sestava igra manj pomembno vlogo pri pridobivanju oziroma izgubi telesne teže, kot so mnogi prepričani, je pokazala raziskava, ki so jo opravili na King's College London. 

Prehrana in mikrobi v črevesju

Raziskovalci so pregledali vzorce blata dvojčkov in uspešno prepoznali biomarkerje v blatu, ki so ustrezali povečanju visceralne maščobe okoli pasu. Po analizi molekul v vzorcih blata so ugotovili, da genetika le delno vpliva na povečanje telesne mase in da imajo ob tem okoljski dejavniki veliko večji vpliv. 

Ugotovili so, da je samo 17,9 odstotkov procesov, ki so potekali v črevesju, povezanih z dednimi dejavniki. Na drugi strani pa 67,7 odstotkov procesov v črevesju povzročajo okoljski dejavniki, kot je prehrana posameznika.  

Jonas Zierer, glavni avtor študije, objavljene v znanstveni reviji Nature Genetics, meni, da bi ta študija lahko bila v prihodnosti ključna pri razvoju zdravljenja debelosti.  

"To novo znanje pomeni, da lahko spremenimo črevesno okolje in se soočimo z izzivom debelosti z novega vidika, ki je povezan z spremenljivimi dejavniki, kot so prehrana in mikrobi v črevesju", je dejal. 

plaža Pravi odgovor Zdravje Zato so moški brez celulita
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice