Zdravje > Prehrana
1629 ogledov

Jo pred zaužitjem operete?

lubenica Žurnal24 main
Lubenico je treba vedno temeljito oprati, sporočajo strokovnjaki.

Čeprav je ne pojemo, je treba lubenico, oziroma njeno skorjo, ki obdaja okusno in sladko meso, vedno oprati. Na nožu, s katerim zarežete v lubenico, se lahko naberejo bakterije, nastale na skorji in s tem "onesnažite" okusno in užitno notranjost. Ker je lubenica zelo sladka, se bakterije v njej veliko hitreje razmnožujejo, še posebej, če jo pustite stati.

Strokovnjaki tako svetujejo, da je treba lubenico ob prihodu domov v vsakem primeru takoj oprati, da bi se izognili tveganju za listeriozo. Najlažje jo operete pod tekočo vodo in jo ob tem vrtite.  

Listerioza je bakterijska bolezen

Listerioza je najbolj nevarna za nosečnice, ljudi z oslabljenim imunskim sistemom in starejše. Gre za  bakterijsko bolezen, ki jo povzroča Listeria monocytogenes, ki je zelo razširjena v naravnem okolju.

V naravi se nahaja v vodi, odplakah, na rastlinah ter v živalskem in človeškem blatu. Z listerijo so lahko okužena živila, kot so sir, surovo mleko, nekatere vrste mesa, surova, slabo oprana zelenjava in sadje, navaja Nacionalni inštut za javno zdravje (NIJZ).

Simptomi listerioze so različni. Običajno bolezen ne ogroža zdravih odraslih oseb, včasih se pojavijo blagi, gripi podobni znaki, na primer povišana telesna temperatura, bolečine v žrelu, glavobol in bolečine v mišicah. Prizadene bolj ogrožene osebe, predvsem dojenčke, ostarele, nosečnice (pri katerih lahko povzroči splav) in osebe z oslabljenim imunskim sistemom.

Tako se prenaša bolezen

Bolezen se prenaša:

-  z neposrednim stikom z okuženo živaljo pri delu s kužnim materialom (vstopno mesto bakterije je koža),
-  z okuženim zrakom (vstopno mesto je očesna veznica),
-  skozi usta (vstopno mesto so prebavila),
-  možen je prenos od okužene matere na plod skozi posteljico ali okužba novorojenca ob porodu.


"Najbolj pogosta pot okužbe je ob zaužitju nepravilno obdelane in pripravljene hrane, ki je lahko kontaminirana pri proizvodnji ali predelavi. Listerijo lahko najdemo predvsem v mleku in mlečnih izdelkih, ki niso ustrezno termično obdelani, ter v živilih za neposredno uživanje z daljšim rokom uporabe (npr. gotova delikatesna živila). Dolgo shranjevanje teh živil v hladilniku omogoča nadaljnje povečevanje števila listerij, za katere je značilno, da rastejo tudi pri nizkih temperaturah hladilnika," navaja NIJZ.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.