Zdravje > Prehrana
1282 ogledov

Toliko kalorij ima lubenica

lubenica Profimedias
Lubenica je znana po tem, da ima visok glikemični indeks, zato se jo nekateri bojijo uživati med hujšanjem.

To je nepotrebno, v zdravih dietah je njeno uživanje celo priporočljivo, saj gre za nizkokalorični sadež, ki vsebuje kar 91 odstotkov tekočine. Ob dieti pa jo tako kot ostale sadeže uživajte raje v jutranjem in dopoldanskem času.

Pomemben vir antioksidantov 

Sto gramov sladke lubenice vsebuje le 30 kalorij. “Lubenica je tudi vir antioksidantov in ima zato pomembno vlogo pri preprečevanju bolezni ožilja, astme, artritisa, ateroskleroze, diabetesa ter čedalje bolj pogostih rakavih obolenj,” naštevajo na Inštitutu za nutricionistiko – Nutrisu (http://www.nutris.org/).  

Dodajajo, da vsebuje večje količine antioksidantov kot so likopen, vitamin C (askorbinska kislina), vitamin A (retinol) ter beta karoten iz katerega v telesu nastane vitamin A. “Ti sodijo med najbolj učinkovite odstranjevalce prostih radikalov,” pojasnjujejo. Lubenica je tudi vir karotenoidov ter med njimi pomembnega antioksidanta likopena. “Številne študije potrjujejo učinkovitost likopena pri preprečevanju rakavih obolenj, še posebej raka prostate,” pravijo. 

Lubenico opisujejo tudi kot pomemben vir aminokislin kot sta citrulin in arginine: “Citrulin je potreben za izgradnjo arginina, ki je odgovoren za izločanje amonijaka iz telesa z urinom. Poleg tega arginin tvori dušikov oksid, ki znižuje krvni pritisk ter spodbuja izločanje inzulina pri sladkorni bolezni tipa 2.”

Sto gramov lubenice po njihovih navedbah vsebuje 91,45 gramov vode, 7,55 gramov ogojikovih hidratov, 0,61 gramov proteinov, deset miligramov magnezija, 112 miligramov kalija, 12,45 miligramov vitamin C in 0,045 miligramov vitamin B …

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.