Zdravje > Prehrana
23 ogledov

Med varen tudi za ekstremne jedce

med Profimedias
Po preliminarni oceni še poglobljena ocena tveganja glede varnosti medu za zdravje. Tudi ekstremni jedci bi zaužili 100-krat manjše odmerke od referenčnih vrednosti.
Poglobljena ocena tveganja, ki so jo glede varnosti medu za zdravje potrošnikov opravili na Nacionalnem inštituta za javno zdravje (NIJZ), je potrdila ugotovitve iz preliminarne ocene: ostanki amitraza v medu ne predstavljajo tveganja za zdravje. 
 
NIJZ je decembra lani po objavi rezultatov izrednega nadzora medu, naredili preliminarno oceno tveganja za zdravje potrošnikov. Z analizami so v medu ugotovili prisotnost amitraza, in sicer v količinah, ki so manjše od dovoljenih za amitraz kot zdravilo za zatiranje varoj, to je 0,2 mg/kg medu. Preliminarna ocena tveganja je pokazala, da ostanki amitraza v medu ne predstavljajo tveganja za zdravje. Ugotovitve preliminarne ocene tveganja so tudi javno predstavili.

Analiza na podlagi mejnih vrednosti

flow hive | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Skupaj s strokovnjaki Slovenskega toksikološkega društva, Nacionalnega inštituta za biologijo ter Fakultete za farmacijo in Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani so nato proučili še najnovejše podatke, ki so jih našli v strokovni literaturi in še niso bili upoštevani pri registraciji amitraza kot dovoljenega zdravila za čebele. Gre za podatke pri katerih je predpisana tudi mejna vrednost ostankov v medu.   

V medu namenjenemu za prodajo so pri analizah ugotovili prisotnost amitraza, medtem ko so bili ostanki vseh ostalih kemikalij v medu pod mejo določanja. Zakonsko dovoljena mejna vrednost ostankov amitraza kot zdravila za uporabo v veterinarski medicini je 0,2 mg/kg medu, kar predstavlja približno tri odstotke sprejemljivega dnevnega vnosa (ADI) za vseživljenjsko izpostavljenost odraslega in deset odstotkov sprejemljivega dnevnega vnosa za vseživljenjsko izpostavljenost otroka s telesno maso deset kilogramov.  

Če bi odrasel človek pojedel 40 g medu ...

Odrasli s telesno maso 60 kilogramov bi ob uživanju 40 g medu (ekstremni jedec) s koncentracijo amitraza 0,14 mg/kg medu zaužil 100 krat manjši odmerek amitraza, kot je referenčna vrednost za kratkotrajni vnos in 30 krat manjši odmerek kot je sprejemljivi dnevni vnos za dolgotrajno (vseživljenjsko) izpostavljenost. 

Če bi otrok pojedel 20 g medu ...

Otrok s telesno maso 10 kilogramov bi ob uživanju 20 g medu (ekstremni jedec) s koncentracijo amitraza 0,14 mg/kg medu, zaužil 30- krat manjši odmerek amitraza, kot je referenčna vrednost za enkratni vnos in 10-krat manjši odmerek kot je sprejemljivi dnevni vnos za dolgotrajno izpostavljenost. "Med z ostanki amitraza ne predstavlja tveganja za zdravje odraslih niti za zdravje otrok, ne pri kratkotrajnem ne pri dolgotrajnem uživanju," poudarjajo na NIJZ.

Preberite:

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.