Zdravje > Prehrana
15344 ogledov

Na trgovskih policah smo preverjali vode z okusom

supermarket trgovina Profimedia Fotografija je simbolična.
Vode z okusom so priljubljena izbira za tiste, ki bi se radi izognili sladkanim pijačam, imajo pa radi malce okusa ... Pa je to prava izbira?

Sladkane pijače so že dolgo znane kot grožnja našemu zdravju. "Sladke pijače so za žejo povsem neprimerne, saj z njimi v telo vnašamo kalorije, ki nimajo nobenega vpliva na občutek sitosti (…), poleg tega pa imajo izrazito negativne učinke na zdravje," na portalu Nutris pojasnjuje Nina Zupančič, mag. mol. biol. na Inštitutu za nutricionistiko.

Mnogi prav zaradi tega raje posegajo po vodi, številni tudi po vodi z okusom. Mnogi z nakupom vode z okusom ne preverjajo vsebnosti sladkorja in tako ne vedo, da bodo s svojo "vodo" zaužili tudi nekaj žličk sladkorja ...

Da bi preverili vsebnost sladkorja v posameznih plastenkah, smo pokukali na trgovske police slovenskih trgovin in primerjali nekatere napitke, ki bi jih lahko poimenovali kot "voda z okusom." 

Izbrali smo devet različnih znamk

Ponudba "vode z okusom" je v Sloveniji pestra, zato nismo zajeli čisto vsega, kar nam ponujajo slovenske prodajalne. Izbrali smo nekaj okusov pogostejših blagovnih znamk: Costella, Dana, First, Jana, Oaza, Radenska, Römerquelle, Yippy in Zala.

Na trgovskih policah je kar nekaj vod z okusom, ki so čisto brez sladkorja in so v ta namen posebej označene. Teh v naši raziskavi nismo upoštevali, čeprav mnoge med njimi veljajo za najboljšo alternativo ...

Alkohol Nevarno Zdravje Zato je lahko mešnje kofeina in alkohola usodno avtomat hrana slovenija Zdravje Obeta se revolucija na področju hrane in pijače iz avtomatov

Voda, ki po naši raziskavi vsebuje največjo količino sladkorja, je voda z okusom materine dušice znamke Oaza. Ta vsebuje 4,4 grama sladkorja na 100 mililitrov, skupaj 22 gramov sladkorja v polliterski plastenki. Pri analizi več okusov posamezne znamke smo ugotovili, da je Oaza tudi znamka, ki med devetimi znamkami v povprečju vsebuje največ sladkorja, in sicer 4,13 grama na 100 mililitrov.

Takoj za njo je Zala, ki v povprečju izbranih okusov v naši raziskavi vsebuje 4,07 grama na 100 militrov. Njen najbolj sladek okus je jabolko s 4,3 grama na 100 mililitrov. Takoj za Zalo stoji Römerquelle, ki v našem povprečju vsebuje 3,93 grama sladkorja na 100 mililitrov, največji delež vsebuje okus po limonski travi, ki vsebuje 4,3 grama sladkorja na 100 mililitrov.

Znamka z najmanjšo povprečno vsebino sladkorja je Jana, s samo 2,67 grama na 100 mililitrov, in sicer po zaslugi vode z okusom limone, ki vsebuje daleč najmanj sladkorja od vseh, ki smo jih našli: le 1,90 grama na mililiter.

Ostale znamke (Dana, Radenska, First, Costella in Yippy) so po naših podatkih kar primerljive, njihova povprečja se gibajo okoli 3,75 grama sladkorja na 100 mililitrov. S 3,63 grama jih ima Radenska najmanj, Yippy pa z 3,8 grama največ. Skupno povprečje vseh navedenih voda je med 3,7 in 3,8 grama na 100 mililitrov.

Kaj to pomeni za naše zdravje?

Če upoštevamo, da ima žlička sladkorja štiri grame, ima povprečna voda z okusom v pol litra tekočine skoraj pet žličk sladkorja, najbolj sladke pa tudi do 5,5 žličke. V eni plastenki je to več kot dvakratna dnevna priporočena količina za zdravega, telesno aktivnega odraslega, ki znaša malo manj kot dve žlički na dan. Gre za priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije.

Pretiran vnos sladkorja v telo lahko močno škodi zdravju. Doc. dr. Jelka Zaletel na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje je za portal Nutris dejala: "Visoki prehranski vnosi prostega sladkorja na dolgi rok preko povečevanja telesne teže povečujejo tudi tveganja za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. (…) Ob naraščajoči prevalenci sladkorne bolezni je zelo pomembno, da z izboljševanjem življenjskega sloga zmanjšamo dejavnike tveganja za razvoj te bolezni, ki zelo spremeni življenja bolnikov."

 Doc. dr. Matej Gregorič dodaja: "Študije so pokazale, da prekomerno uživanje prostih sladkorjev prinaša neželene učinke na zdravje tudi neodvisno od prekomerne telesne mase (...)" Posebej je omenil zobno gnilobo in povezane težave z ustno votlino.

Sokovi pa še huje ...

Povprečna plastenka vode z okusom vsebuje prekomerno, zdravju škodljivo količino sladkorja, a je vsekakor boljša alternativa kot mnoge druge sladkane pijače.

Običajna plastenka Coca Cole (Original Taste) vsebuje 11,20 gramov sladkorja na 100 mililitrov, skoraj trikrat toliko kot najbolj sladkana voda, prav tako tudi naključno izbrani sok v trgovini vsebuje 11 gramov sladkorja na 100 mililitrov.

žlica sladkorja | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot bolj zdravo alternativo lahko poskusite tudi vode z okusom, ki ne vsebujejo nobenih sladkorjev, na primer, od Dane ali od Zale, ki jih je Zveza potrošnikov Slovenije posebej pohvalila kot dober primer preoblikovanega živila. V naši raziskavi namreč teh vod z okusom nismo upoštevali, so pa vsekakor res vredne svojega poimenovanja.

Le pozorni bodite, da vaša nesladkana voda ne vsebuje tudi drugih, morda bolj škodljivih dodatkov. Navsezadnje pa imamo v večini slovenskih krajev odlično vodo iz pipe, njeno pitje je najbolj prijazno tudi do okolja. Na ZPS svetujejo, da si svojo vodo z okusom naredite kar sami in vodi iz pipe dodate zelišča, ali sadje ...

 
Komentarjev 6
  • Naklonsky 11:26 05.avgust 2022.

    In ko so vse politične, gospodarske in druge teme izčrpane, Slovenija veselo grmi v prepad - gremo preverjat vodo z okusom... zanimiva so pota novinarstva!

  • Pepe007 09:44 05.avgust 2022.

    Proizvajalci pošiljajo na police tisto, kar ljudje hočejo.

  • mihatirs 09:15 05.avgust 2022.

    dobra raziskava...voda z okusom in toliko žlicami cukra je najbolj debilen način kako prebivalstvo narediti debelo in bolno