Zdravje > Prehrana
3131 ogledov

Najnovejše: Sladke pijače lahko vplivajo na razvoj te hude bolezni

trgovina nakupovanje voziček
Po mnenju francoskih znanstvenikov, je na vrsti politika in to z ukrepi, kot so obdavčenje in določene tržne omejitve.

Sladke pijače lahko povečajo tveganje za nastanek raka, v najnovejši raziskavi ugotavljajo francoski znanstveniki.  

Glede na študijo, objavljeno v British Medical Journalu, ugotovitve ekipe na pariški Univerzi Sarbona, ki je kar devet let spremljala navade in zdravje kar sto tisoč ljudi, temeljijo na 101.257 sprva zdravih odraslih prebivalcev Francije; sicer je sodelovalo 21 odstotkov moških in  79 odstotkov žensk, ki so bili povprečno stari 42 let.

Poraba sladkih pijač se je v zadnjih nekaj desetletjih povečala po vsem svetu in je dokazljivo povezana z debelostjo, ki je nasploh močan dejavnik tveganja za številne vrste raka, vendar je bilo kar se sladkih pijač tiče, do sedaj opravljenih premalo raziskav, opozarjajo.

gazirane pijače Pijače Zdravje Novo: Pitje gaziranih pijač povezali tudi s težko okvaro ledvic

Udeleženci so izpolnjevali vprašanja o prehranskih navadah, raziskovalci so nato izračunali dnevno uživanje sladkih pijač, prve primere raka, o katerih so poročali udeleženci, pa so potrdili z zdravstvenimi kartoni in jih povezali z nacionalnimi podatkovnimi bazami zdravstvenega zavarovanja.

Raziskava navaja, da so ob tem upoštevali tudi druge znane dejavnike tveganja za raka, kot so starost, spol, stopnja izobrazbe, družinska anamneza, status kajenja in telesno aktvinost. Povprečna dnevna poraba sladkih pijač je bila pri moških večja kot pri ženskah (90,3 ml v 74,6 ml). Povprečna starost pri diagnosticiranju raka je bila 59 let.

Raziskava je pokazala, da bi uživanje dodatnih 100 ml sladkanih pijač na dan - kar znaša približno dve pločevinki na teden - povečalo tveganje za razvoj raka nasploh za 18 odstotkov, za raka na dojki pa 22 odstotkov. 

Strokovnjaki, ki niso bili povezani s to raziskavo, ocenjujejo, da je študija sicer kakovostna, vendar po njihovem rezultati ne dokazujejo vzrokov za to povezavo. 

Razlogi...

Ena od možnih razlag je sicer v učinku tega sladkorja na "visceralno" maščobo, ki se nabira okoli vitalnih organov ( jetra in trebušna slinavka). Drugi razlog za pojav raka so povišane ravni sladkorja v krvi, tretja pa v vplivu tovrstnih pijač na vnetne markerje, ki so povezani s povečanim tveganjem za nastanek raka. "Druge kemične spojine, kot so dodatki za barvo sokov, lahko prav tako igrajo vlogo," dodajajo.

Nakupovanje Slabi za zdravje Zdravje Zveza potrošnikov: Pozor, dobro premislite, preden kupite te izdelke

"To je opazovalna študija, zato ne moremo ugotoviti natančega vzroka," odgovarjajo avtorji in opozarjajo, da je bil vzorec precej velik, zato so lahko upoštevali tudi druge potencialne dejavnike. "Ti podatki potrjujejo pomembnost obstoječih prehranskih priporočil za omejitev uživanja sladkih pijač, vključno s 100-odstotnim sadnim sokom. Potrebni so politični ukrepi, kot so obdavčenje in tržne omejitve za sladkorne pijače, ki bi lahko potencialno prispevale k zmanjšanju pojavnosti raka," ugotovitve povzema Science Daily.

Kaj so sladke pijače

V Evropskem kodeksu proti raku - pobuda Evropske komisije za obveščanje javnosti o ukrepih za zmanjšanje tveganja nastanka raka -  so sladke pijače so tiste, ki imajo veliko količino kalorij zaradi sladkorja. Ta je lahko naravno prisoten, kot v sadnih sokovih ali smutijih, ali dodan, kot v številnih brezalkoholnih ali gaziranih pijačah. "Posebna količina sladkorja, pri kateri bi se „sladke“ pijače ločile od „nesladkih“, ne obstaja, vendar ima večina gaziranih pijač in sadnih sokov praviloma 10 gramov sladkorja na vsakih 100 mililitrov izdelka – tako je v običajni količini 330 mililitrov 33 gramov sladkorja, kar je enako približno 6 žličkam in pomeni približno 130 kalorij," navajajo. 

Toliko sladkorja vsebujejo

Na portalu Zveze potrošnikov Slovenije veskajjes.si smo preverili, koliko sladlorja vsebujejo nekatere priljubljene pijače. Pollitrska plastenka pijače Aloe vera z okusom grozdja vsebuje kar devet žličk sladkorja. Plastenka pijače Bravo multivit pa vsebuje skoraj sedem žličk sladkorja. Zelo bogata s sladkorjem je denimo Fanta, ki ima v pollitrski plastenki več kot deset žličk sladkorja. Fanto pa premaga slavna Coca cola, ki ima več kot enajst žličk sladkorja. Kokta vsebuje deset žličk sladkorja, Fructalov hruškov nektar pa denimo v pol litra vsebuje skoraj devet žličk sladkorja.  Mnogi si v dobri veri, da se bodo izognili sladkorju, kupijo vodo z okusom, ki pa vsebuje veliko sladkorja. Voda Costella s okusom granatega jabolka denimo vsebuje skoraj štiri šličke sladkorja. Dana s sokom gozdne jagode pa vsebuje natanko štiri žličke sladkorja. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.