Zdravje > Prehrana
26984 ogledov

Zveza potrošnikov: Pozor, dobro premislite, preden kupite te izdelke

Nakupovanje
To so pijače, ki so v glavnem dobile zelo slabo oceno.

"Ta `negazirana brezalkoholna pijača z okusom´ ima s čajem, ki si ga pripravimo doma, le malo skupnega," sporočajo z Zveze potrošnikov Slovenije.

"Ledeni čaj ni čaj,"  potrošnike opozarjajo, ocenjevanje 23 ledenih čajev z okusom breskve je namreč pokazalo, da gre v  večini primerov za sladko, `pobarvano vodo´ z dodatkom arome. Prav vsebnosti sladkorja in aditivov so tudi razlogi za slabe ocene,  ki so jih dobile te pijače, so zapisali.

Tabelo z rezultati ocenjevanja lahko najdete še tukaj!

 | Avtor: ZPS ZPS

Breskev zelo malo

Proizvajalci nas s fotografijami sočnih breskev vabijo k nakupu, ki pa jih je v izdelkih zelo malo. "Nekateri izdelki sicer vsebujejo zgoščen sadni oziroma breskov sok (do največ 6 %), a količina breskev na sliki seveda ne odraža količine v izdelku. Okus sadja izdelku pogosto dajo bodisi naravne ali umetne arome," je opozorila Anja Zupan in dodala. "Najbolj problematični so prav izdelki, na katerih se bohotijo slike breskev, vsebujejo pa le umetno aromo brez kakršne koli sledi sadja. To je očitno zavajanje potrošnikov, ki mu potrošniške organizacije ostro nasprotujemo, saj se zavzemamo za takšno predstavitev izdelka, ki odraža dejansko sestavo," opozarja Zupanova.

ledeni čaj | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Tega niste vedeli...

S pollitrsko plastenko ledenega čaja v svoje telo vnesemo tudi do 12 kock sladkorja (48 gramov!). Če plastenko spije 15- do 18-letno dekle, s tem prekorači varni dnevni vnos sladkorja za okoli 60 odstotkov, fant iste starosti za dobrih 20 odstotkov, malček, star 4 do 6 let pa kar za 2,5-krat.

Sladkor, sladila, aditivi

Večina predpakiranih ledenih čajev, ki smo jih našli na trgovskih policah, je sladkih. Če na njih piše, da nimajo dodanega sladkorja, na pri naši potrošniški zvezi opozarjajo, da so praviloma slajeni z različnimi sladili, kot so steviol glikozidi, sukraloza, acesukfam K, aspartam in drugi.

Slabi rezultati

Čeprav jm na prehranskem semaforju glede sladkorja zasveti zelena luč, ti izdelki vsebujejo aditive. "Ledeni čaji lahko vsebujejo tudi do 6 in več različnih aditivov – uravnalce kislosti, antioksidante, arome, barvila, konzervanse in sladila. Najstrožje smo kaznovali izdelke, ki vsebujejo konzervanse (natrijeve benzoate in kalijeve sorbate) in sladila. Zanje je z zakonodajo določeno v katera živila se lahko dodajajo in v kakšni količini. Poleg tega imajo določeno tudi vrednost ADI (Acceptable Daily Intake), ki določa še sprejemljiv dnevni vnos glede na telesno maso in ga s prekomernim vnosom lahko presežejo predvsem otroci in mladostniki," je izpostavila Anja Zupan.

Natrijev benzonat

 Izdelki s sladili in konzervansi niso primerni za otroke, saj ti zaradi manjše telesne mase prej dosežejo še sprejemljiv dnevni vnos (ADI) tako za sladila, kot benzoate in sorbate. "Še posebej odsvetujemo uživanje pijač, ki vsebujejo natrijev benzoat, ki je prisoten v številnih aromatiziranih sladkih pijačah – tudi ledenih čajih," dodaja.

V njih je celo kofein

Redki izdelki dejansko vsebujejo `kuhan čaj´, večinoma gre za izvlečke iz različnih rastlin (čajevec, šipek, sadje) v različnih koncentracijah. Vsebnost se giblje med 0,02 in 0,3 odstotka. Največkrat so dodani izvlečki iz `pravega´ oziroma črnega čaja, nekateri izdelki vsebujejo izvleček čaja roiboos, izvleček šipka ali sadnega čaja. Tisti s črnim čajem lahko vsebujejo nekaj kofeina, kar pa na izdelkih večinoma ni izpostavljeno.

ZPS svetuje:

 • Za žejo raje izberite vodo. Pitje sladkih pijač, torej tudi ledenega čaja, odsvetujemo.
 • Preden kupite ledeni čaj, preberite njegove sestavine in hranilno tabelo.
 • Izbirajte izdelke brez konzervansov in sladil.
 • Če že izberete ledeni čaj, izberite izdelke z manj kot 6,3 g sladkorja na 100 ml, takim bo še zasvetila oranžna luč na semaforju, torej so primerni za občasno uživanje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
 • Avatar praufo
  praufo 07:55 14.maj 2019.

  kvalitetno in zdravo je tisto, kar sam pridelaš in konzerviraš (če znaš), ampak zato je treba imeti surovine, predvsem pa nekaj časa, kar je pa danes največji problem ... kar se tiče trgovskih izdelkov, je jasno da je skoraj vse ...prikaži več umetno, cuker je predrag, tako da se uporabljajo umetna sladila, aspartam in podobno ter umetne aroma ... pač sama kemija, zato je nujho vse te sokove razrečit z vodo, kjer voda prevladuje

 • leonardo 07:23 14.maj 2019.

  Ko sem že nekaj časa nazaj kupil ledeni čaj sem ga komplet / 1,5 litra! zlil v lijak. Če imaš vsaj malo okusa veš, da je to en sam cuker. Potrošniki so malo pozni!

 • Fulmmer 14:14 13.maj 2019.

  Zveza potrošnikov Slovenije je pa res unikatna firma, država jo financira, nam pa vsako butasto idejo in raziskavo hoče prodat.....