Zdravje > Prehrana
586 ogledov

Najnovejši podatki o poljskem mesu

Za mesne pripravke za kebab, ki jih proizvajajo poljski obrati, se je izkazalo, da gre za mikrobiološko tvegana živila.

Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR)sporočajo, da so včeraj (26.2.2019) prejeli še zadnje rezultate kemijskih analiz za goveje meso, ki so ga vzorčili inšpektorji z naše uprave za varno hrano, zaradi  zaskrbljujolih novic o mesu iz sporne poljske klavnice. "Ob nadzoru je bilo ugotovljeno, da v Sloveniji ni mesa, ki bi izviralo iz sporne klavnice, " piše v sporočilu.

 So pa zadržali okoli 17 ton govejih obreznin in okoli dve toni pripravka za kebab, ki so prišli iz regije, v kateri je delovala sporna klavnica, ter to meso oz. pripravke vzorčili za kemijske in mikrobiološke analize.

  • V okviru nadzora je bilo v devetih obratih odvzetih 14 vzorcev za kemijske analize in 14 vzorcev za mikrobiološke analize, od tega po 12 vzorcev mesa in po 2 vzorca mesnega pripravka.
  • 12 vzorcev mesa je bilo skladnih tako glede kemijskih analiz kot mikrobioloških analiz, eden pa je bil skladen glede kemijskih analiz in neskladen glede mikrobioloških analiz.

V dveh vzorcih mesnega pripravka (kebaba), ki sta bila vzorčena v okviru tega posebnega nadzora, je bila ugotovljena prisotnost salmonel. V enem od teh dveh vzorcev, pa je bila s kemijsko analizo potrjena še prisotnost zdravila (aktivna substanca ketoprofen), medtem ko je bil drugi skladen.

Za oba mesna pripravka je bil izveden odpoklic, sicer živilo, ki je bilo ustrezno termično obdelano, ne predstavlja neposrednega tveganja za zdravje potrošnikov.

Na podlagi ugotovitev nadzora v zvezi z mesom iz sporne Poljske klavnice je UVHVVR pričela z izvajanjem posebnega nadzora nad mesnimi pripravki ne glede na njihovo poreklo.

Podrobnejše poročilo lahko preberete na na tem naslovu.

Odpoklic za dva mesna pripravka

V dveh vzorcih mesnega pripravka za kebab, ki sta bila vzorčena v okviru tega posebnega nadzora, je bila ugotovljena prisotnost salmonele. V enem od teh dveh vzorcev pa je bila s kemijsko analizo potrjena še prisotnost zdravila s ketoprofenom, medtem ko je bil drugi skladen. Za oba mesna pripravka so izvedli odpoklic.

Uprava je v končnem poročilu tako ugotovila, da se je za meso in mesne obreznine iz Poljske, ki so jih prejeli slovenski obrati iz drugih poljskih mesnopredelovalnih obratov, izkazalo, da gre za mikrobiološko in kemično varno živilo.

Za mesne pripravke za kebab, ki jih proizvajajo poljski obrati, pa se je izkazalo, da gre za mikrobiološko tvegana živila.

Kebab Slovenija Ljubljana: V mesu za kebab iz Poljske odkrili salmonelo

Uprava je sklenila, da je nadzor nad mesnimi pripravki tako poljskih kot tudi drugih proizvajalcev treba nadaljevati zlasti glede preverjanja skladnosti z mikrobiološkimi merili. Poleg tega morajo distributerji več pozornosti posvetiti lastnim postopkom preverjanja dobaviteljev.

Laboratorij Poljsko meso Slovenija Koliko spornega mesa je končalo na naših krožnikih?
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.