Zdravje > Prehrana
1927 ogledov

Naši strokovnjaki razvili aplikacijo, ki bo potrošniku v veliko pomoč

Nakupovanje
Trenutno vključenih že več deset tisoč živil. Z današnjo predstavitvijo aplikacije se pričenja tudi tri mesečno testno obdobje.

S ciljem potrošnikom ponuditi hitro, preprosto in razumljivo informacijo o hranilni sestavi živila, so Inštitut za nutricionistiko, Institut `Jožef Stefan´ in Zveza potrošnikov Slovenije razvili brezplačno mobilno aplikacijo VešKajJeš, ki potrošniku v treh korakih v barvah semaforja predstavi prehranski profil izbranega živila.

 | Avtor: ZPS ZPS

"Poglejmo na primer žita za zajtrk; ko se postavimo pred polico, je težko izbrati pravega. Izberemo torej enega in aplikacija nam pokaže njegovo hranilno vrednost, pokaže se prehranski semafor,"  je ob predstavitvi te pomembne in zelo koristne novosti povedala  Nika Kremić z Zveze potrošnikov Slovenije.

"Ključne snovi, ki jih v prehrani želimo omejevati, so sladkor, sol in skupne ter nasičene maščobe. Aplikacija VešKajJeš zato prav količino teh snovi prikazuje v barvah semaforja, s čimer potrošnik dobi hitro in jasno informacijo o hranilni sestavi živila, ki ga ima pred seboj."

Rdeča barva na semaforju kot opozorilo

 | Avtor: V. L. V. L.
Tako bomo dobili hitro in jasno informacijo o hranilni sestavi živila; nižje vrednosti so obarvane zeleno, srednje oranžno, visoke pa rdeče.

Za živila z rdeče obarvanimi polji velja opozorilo, da takšnih živil ne uživajte v večjih količinah in preveč pogosto. "V aplikaciji lahko potrošnik z uporabo dodatnih funkcij izdelke med seboj primerja ter jih doda na seznam priljubljenih živil, kar mu omogoča bolj ugodno izbiro tudi s primerjavo živil v posamezni kategoriji, na primer žita za zajtrk. Doda jih lahko tudi po vseh ali le po izbranem hranilu, na primer sladkorju," je dodala Kremičeva. Podatki o hranilni sestavi izdelka so sicer podani in ovrednoteni na 100 gramov živila oziroma na 100 mililitrov pijače. 

Kako jo uporabljati?

Aplikacija VešKajJeš je povezana z obsežno podatkovno bazo, ki vsebuje informacije o sestavi predpakiranih živil. Potrošnik s kamero pametnega telefona fotografira črtno kodo živila, aplikacija pa mu v hipu prikaže ključne informacije o njegovi hranilni sestavi, pojasnjene v barvah prehranskega semaforja. Kako deluje lahko preverite spodaj.

"Od trgovcem pričakujemo, da potrošnikom dovolijo uporabo aplikacije v trgovinah. Kot veste, nekateri prepovedujejo slikanje izdelkov, aplikacija pa  ahteva fotografiranje črtne kode. Mi ocenjujemo, da ne gre za zbiranje pomembnih podatkov, ki bi lahko kakorkoli škodljivo vplivali na trgovce. Apliakcija namreč prikazuje izključno javne podatke, ki so napisani na živilih," je dodal Prof. dr. Igor Pravst, Inštitut za nutricionistiko, vodja projekta Inovativne rešitve za informirane odločitve.

Naložite si aplikacijo s pomočjo QR kod ali preprosto obiščite Play Store oz. iStore. In naj naslednjič namesto napisa `light´ na embalaži, odloča (traffic) light v mobilni aplikaciji VešKajJeš, kateri izdelek bo pristal v vaši nakupovalni košari.

Slabe prakse, ki jih potrošnik ne pozna

Zakonodaja že nekaj let opredeljuje obvezno označevanje predpakiranih živil tudi s hranilno vrednostjo, vendar mnogi teh informacij ne uporabljajo, ker jih preprosto ne razumejo, nimajo časa za primerjavo ali pa jih niti ne opazijo.

Po Pravstovih besedah tudi zaradi pritiska proizvajalcev v EU na primer še vedno nimamo enostavnega enotnega sistema, ki bi potrošnikom lajšal izbiro živil z ugodnejšo hranilno sestavo. Tako se danes podjetja še vedno poslužujejo praks in živila z manj ugodno hranilno sestavo oglašujejo kot izjemno zdrava. Da je to velik problem tudi v Sloveniji je dokazala obsežna raziskava Inštituta za nutricionistiko, kjer so ugotovili, da so pri nas še posebej problematični jogurtovi napitki, pijače in žita za zajtrk.

Nika Kremič:  "Naše izkušnje kažejo, da potrošniki pri nakupu večinoma sledijo napisom na sprednji strani embalaže. Hranilna vrednost je le malokrat vodilo pri izbiri živil, predvsem zato, ker je ne razumejo oziroma ne znajo oceniti, ali je določenega hranila malo, srednje ali veliko;" 

V ozadju veliko dela

Na Instituta `Jožef Stefan´ se s prehrano ukvarjajo že vrsto let, seveda s podatki, ki bi bili primerni za ljudi, vendar so se do sedaj osredotočali na bolnišnično prehrano in načrtovalce prehrane v menzah. "V okviru projekta VešKajJeš smo razvili dve različici mobilne aplikacije za potrošnike VešKajJeš in portal za urejanje baze živil, ki stoji za aplikacijama Bazil.si. Za nas najpomembnejši vidik projekta je ravno baza podatkov, ki jo sedaj lahko uporabniki dopolnjujejo. Prav to bo postopoma  pripeljalo do novih, boljših aplikacij in storitev, ki lajšajo življenje in pripomorejo k preventivi in nenazadnje omogočajo nova odkritja ter boljše razumevanje prehrane in njenega pomena," je pojasnil dr. Bojan Blažica, član projektne ekipe na Inštitutu `Jožefa Stefana´.

Z današnjo predstavitvijo aplikacije se pričenja tudi tri mesečno testno obdobje, tekom katerega bodo odpravljene morebitne pomanjkljivosti.


V podatkovno bazo aplikacije VešKajJeš, je trenutno vključenih že več deset tisoč živil, vendar pa se njihove recepture nenehno spreminjajo, na trg pa prihajajo novi in novi izdelki. Da bo v bazi še več živil, in da bodo podatki o njihovi sestavi ažurni, so potrošnike in podjetja pozvali k sodelovanju. "Lahko se zgodi, da aplikacija posameznega izdelka ne bo našla, ali pa da bodo prikazani podatki o sestavi živila drugačni od dejanske sestave, saj se izdelki hitro spreminjajo. V takšnem primeru nam lahko uporabniki s posebno funkcijo v aplikaciji pošljete fotografije takšnega živila, ki jih bo naše ekipa uporabila za dopolnitev baze. Na ta način bodo dopolnjeni podatki dostopni ne le posameznemu uporabniku, temveč vsem uporabnikom aplikacije," je še pojasnil Pravst.

mlecni izdelki, jogurt, jogurti, Zdrava prehrana? Zdravje Pri nas: Še posebej problematični jogurtovi napitki, pijače in žita za zajtrk
Komentarjev 2
  • JLPiccard 14:22 03.april 2019.

    če bi app delala...

  • Avatar vec
    vec 12:13 03.april 2019.

    nice try :)