Zdravje > Prehrana
14365 ogledov

Nov odpoklic: "Nesprejemljivo tveganje za zdravje dojenčkov, otrok in odraslih"

Trgovina Profimedia
Ugotovili so preseženo vrednost kadmija.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v okviru uradnega nadzora v notranjem prometu odvzela vzorec korenja.

Ugotovili so preseženo vrednost kadmija, ki je strupen že v majhnih odmerkih. V telesu se kopiči skozi vse življenje, lahko povzroči raka in poškoduje organe, negativni vplivi pa so postopni in se lahko pokažejo šele čez več deset let. 

Lahko ga vrnete na mesto nakupa

Analizirali so korenje, proizvajalec je Irena Pust Rangus, mesto vzorčenja pa Radovlja, Šmarješke Toplice. "Vzorec glede na izmerjeno vsebnost kadmija predstavlja nesprejemljivo tveganje za zdravje dojenčkov, otrok in odraslih," sporočajo z Uprave. 

Preseženo vrednost kadmija so odkrili tudi v korenju dobavitelja KZ Cerklje, Slovenska cesta 2, 4207 Cerklje na Gorenjskem. Mesto vzorčenja je bilo Vrtnarstvo Čabron, Irena Benko s.p., Trg Ivana Roba 3, Šempeter pri Gorici.

Ta vzorec glede na izmerjeno vsebnost kadmija predstavlja sprejemljivo tveganje za zdravje odraslih in nesprejemljivo tveganja za zdravje otrok in dojenčkov.

hajdi korošec Video Magazin Za to se je en mesec po smrti mame odločila Hajdi Korošec kostanj cene Slovenija Turisti navdušeni, domačini zaradi cen zmajujejo z glavo

Svetujejo, naj morebitni kupci ne zaužijejo izdelka. Lahko ga vrnejo na mesto nakupa. UVHVVR v okviru uradnega nadzora spremlja izvedbo umika živila iz prometa.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • rd2dmk2 21:46 30.oktober 2023.

    no ja taka štala, namesto da bi bili hvaležni napredku, ki vam ga ponujajo. še dva drata v ritnici pa boste lahko oddajali štrom. kadmija ste se najedli z korenjem zdej rabite še mal niklja. p.s. ko hodite nabirat gobe, ...prikaži več, ajih daste v pregled ?p.p.s titnice, najbolj čislane gobice najraje rastejo na najbolj svinskem zemljišču. čist za konc pakaj pa teflonski pisker v katerem kuhate svojo bio zelenjavco z lastnega vrta ?

  • Kmodri 20:02 30.oktober 2023.

    Jaz zahtevam, da mi držžava, ki ne more zagotoviti neoprečne hrane subvencionira masni spektrometer s s katerim bom pred vsako kuho analiziral kemično sestavo živil!

  • Orto 16:35 30.oktober 2023.

    Kupujte slovensko, bolj kvalitetno hrano...bla,bla,bla 🤣🤣🤣