Zdravje > Prehrana
4650 ogledov

Nova študija dokazuje, kako paradižnik pomaga pri tej veliki težavi parov

paradižnikova omaka Žurnal24 main
Raziskave vplivu na spolni sistem so že dalj časa v polnem teku,  o tem, kako na upad spermijev vpliva količina kemikalij, ki jih v vsakdanjem življenju zaužijemo s zaužijemo s hrano in vodo, do tega, kako to preprečiti z določeno prehrano.

Domača paradižnikova mezga ali paradižnikov izvleček je izvrsten dodatek številnim jedem, sicer paradižnik slovi kot zelo zdravo živilo, med drugim pomaga pri preprečevanju raka. 

Ekipa raziskovalcev z britanske univerze Sheffield je sedaj ugotovila, da ta priljubljeni pripravek, ki so ga tudi mnoge slovenske gospodinje že pripravile in zložile po shrambah in kleteh, vpliva na moško plodnost. Pri zdravih moških, ki so dnevno zaužili dve žlici paradižnikove mezge, so namreč ugotovili, da imajo ti kakovostnejšo spermo.

Raziskave vplivu na spolni sistem so že dalj časa v polnem teku, o tem, kako na upad spermijev vpliva količina kemikalij, ki jih v vsakdanjem življenju zaužijemo s hrano in vodo, do tega, kako to preprečiti z določeno prehrano.

Dosedanje raziskave o likopenu - antioksidativni snovo po kateri slovi paradižnik, ki botanično sicer sodi med sadje - so pokazale, da preprečuje raka, pomaga pa tudi pri srčno žilnih bolezni, saj znižuje holesterol in preprečuje zlepljanje krvnih celic v žilah. 

Med najbolj znanimi antioksidanti, paradižnik vsebuje v večjih količinah vitamin C, beta karoten in vitamin E. Od mineralov pa prevladujejo kalcij, kalij in magnezij.

Likopen je svetlo rdeči pigment

Vse sorte paradižnika vsebujejo likopen, nekatere so manj nekatere pa bolj bogate z likopenom. Likopen je svetlo rdeči pigment, ki daje barvo paradižniku. Bolj rdeče sorte vsebujejo več likopena, ampak se ta v telesu ne absorbira v celoti. Študije so pokazale, da se likopen iz svetlo rdeče ali oranžno obarvanih sort paradižnika v primerjavi z likopenom rdečih sort, boljše absorbira (prehaja skozi sluznico tankega črevesja v kri) oz. ga telo lahko uporabi v večjih količinah. 

Med najbolj znanimi antioksidanti, paradižnik vsebuje v večjih količinah še vitamin C, beta karoten in vitamin E. Od mineralov pa prevladujejo kalcij, kalij in magnezij.

Gibljivejši in kvalitetnejši spermiji

Skupina z univerze Sheffield je analizirala vnos likopena s pomočjo paradižnikovega koncentrata, saj ga telo težje absorbira iz surove hrane. Dejstvo je, da bi morali moški za enak odmerek likopena, pojesti vsaj dva kilograma kuhanega paradižnika, povzema BBC. 

Med 12-tedensko raziskavo so 60 naključno izbrane zdrave moške razdelili v dve skupini; ena je vzela koncentrat s 14 -timi mikrogrami likopena dnevno, druga je prejemalo lažno tableto. Njihovo spermo so testirali na začetku, po šestih tednih in na koncu študije. "V koncentraciji sperme sicer nismo opazili razlik, je pa bila očitna pri deležu zdravih oblik  in gibljivosti spermijev. Pri tistih, ki so uživali likopen, so spermiji tudi hitreje plavali," je pojasnila Liz Williams, specialistka za prehrano na univerzi v Sheffieldu in vodja raziskave, ki je bila objavljena v Evropski reviji za prehrano ( European Journal of Nutrition).

"Trenutno lahko moškim s težavami zaradi neplodnosti svetujemo zelo malo in sicer naj zmanjšajo porabo alkohola, bolj zdravo jedo, kar so dokaj splošna priporočila," je dodala Williamsova. Po njenem je njihova zadnja študija majhna, vendar so razultati zelo spodbudni. "Naslednji korak je ponoviti študijo pri moških s težavami s plodnostjo in preveriti, ali likopen lahko poveča kakovost semenčic tudi pri njih. Radi bi pomagali parom, da se pri spočetju otroka izognejo invazivnim zdravljenjem plodnosti," je dodala specialistka. 

jajčece, sperma Raziskava Zdravje Tako se spreminja sperma moških na Zahodu

Moška plodnost drastično pada

Pred približno dvema letoma je v strokovni in tudi širši javnosti odjeknil podatek o hitrem upadanju števila semenčic v moški semenski tekočini. Pri moških, ki živijo v deželah razvitega sveta, se je število spermijev v zadnjih štirih desetletjih zmanjšalo za polovico.

Skupina raziskovalcev je pregledala več tisoč študij, ki so pod drobnogled vzele število semenčic pri moških iz Evrope, Severne Amerike, Avstralije in Nove Zelandije. Zaradi strogih meril so upoštevali le 185 študij, ki so nastale med letoma 1971 in 2011. Podatki pravijo, da je v tem obdobju število spermijev padlo z 99 milijonov na mililiter semenske tekočine na le 47 milijonov.

Podatki kažejo, da se v Sloveniji z vprašanjem neplodnosti sreča že kar vsak šesti par. Kadar zdravniki odkrijejo vzrok, je v polovici primerov to moška neplodnost. 

Znano je, da na zmanjšanje plodnosti vplivajo kajenje, debelost, uživanje alkohola in nezdrave hrane, premajhna telesna dejavnost in jemanje steroidnih hormonov z namenom povečanja mišične mase. Vedno več pa je obremenilnih dokazov o negativnem vplivu stresa med nosečnostjo.

S steroidi si pri izgradnji mišičastega telesa pomagajo mnogi. Znanstveni paradoks Zdravje Neverjetno, kakšno škodo delajo ti moški

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.