Zdravje > Prehrana
4390 ogledov

Novo: Znan izvor množičnih okužb s salmonelo

Salmonela Profimedias
Ševilo okuženih se je povečalo na 19, zadnja dva primera so zaznali v Ljubljani.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) skupaj z Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) preiskuje povečano število primerov okužb s salmonelo v Sloveniji. Nove informacije o tem so podali na današnji novinarski konferenci, kjer so povedali, da se je število okuženih povečalo na 19, zadnja dva primera so zaznali v Ljubljani.

Sicer se je začelo v ponedeljek, najprej v Murski Soboti, naslednje primere so zaznali še v Ravnah na Koroškem in v Celju, in kot rečeno, zadnja dva v Ljubljani.

Hospitaliziranih je bilo 11 bolnikov, ostali so bili obravnavani v ambulantah. Večina bolnikov je bila sicer že odpuščena, na zdravljenju v bolnišnici ostajata le še dve osebi.

Okuženi so stari med pet in 71 let, povprečna starost bolnikov je 27 let, delež moških in žensk pa je enak.

Primeri niso povezani, omenjeni oboleli se niso družili. Verjeten izvor okužbe je tatarski biftek, ki so ga zaužili v obdobju martinovanja. Isti biftek so sicer jedle tudi druge osebe v družinskem krogu, ki pa se niso okužile. 

"V prvi fazi smo obravnavali tri trgovske verige in dva proizvajalca. Na podlagi prejetih informacij smo prišli do proizvajalca, za katerega se je ugotovilo, da se je pri proizvodnji mesnih izdelkov pojavila salmonela," je povedal Branko Podpečan, direktor Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. V podjetju so že opravili higienski pregled, preverili so zdravstveno stanje zaposlenih,  29 jih je šlo na zdravniški pregled.

Meso v bifteku je bilo iz Španije. 

Sicer je v torek trgovska veriga Lidl prav zaradi suma na prisotnost bakterije salmonele iz prodaje odpoklicala tatarski biftek Fingušt proizvajalca Mesnine Štajerske. Serijska oznaka izdelka je 246404. 

Kot so  izpostavili pristojni, je za preprečevanje bolezni pomembna dobra toplotna obdelava živil, zlasti surovega mesa. Potrebno je preprečiti t. i. navzkrižno kontaminacijo živil v kuhinji, zato svetujejo, da se za obdelavo surovega mesa uporablja poseben pribor. Svetujejo tudi, da se hitro pokvarljiva živila hrani v hladilniku pri temperaturi, nižji od štirih stopinj Celzija, pri čemer naj se surova živila ne dotikajo živil, ki so že pripravljena za zaužitje. Še en nasvet v izogib okužbi pa je skrb za dobro osebno higieno - umivanje rok po uporabi stranišča, po menjavi plenic, po rokovanju s surovimi živili, zlasti surovo perutnino, pa tudi sicer pred in med pripravo hrane.

Komentarjev 6
  • Kmodri 17:44 23.november 2022.

    Ko grem na Bled se izogibam gostilne Briksen, ker so inšpektorji ugotovili sanitarno neprimerne pogoje v kuhinji.

  • Maxman 16:38 23.november 2022.

    Ne zanašajte se na delo inšpektorjev ! V MB je bilo v preteklosti veliko mesnih škandalov ,ki so jih pometli pod preprogo . Pazite kje boste kupovali meso in preverjajte glas ljudstva .Zvedeli boste kdo prodaja meso zasilnega zakola in ...prikaži večn "uvoženo" meso z nekontoliranim poreklom .

  • bi_ba 16:29 23.november 2022.

    Pač ne bomo nič kupovali več od Fingušta, pa bo najboljša kazen. Njam, fini svež biftek iz starega španskega mesa...