Zdravje > Prehrana
13795 ogledov

Pozor, Müller odpoklical izdelke, v katerih je nevarna snov

Mueller Müller Muller
Malamin je za človeka in živali rahlo strupen, če ga zaužijemo v večjih količinah in ga uživamo daljše časovno obdobje.

Zveza potrošnikov obvešča o odpoklicu izdelkov iz bambusa, ki jih je bilo moč kupiti v Müller po Sloveniji. Gre za servirne izdelke  Sunny. "Odpoklic je objavljen zaradi presežene migracije (prehajanja) melamina in formaldehida ob stiku izdelka z živilom," pojasnjujejo.  

 | Avtor: ZPS ZPS

Podatki o izdelkih
Izdelki: Izdelki Sunny

  • Okrogel pladenj bambus, 30 cm, EAN: 4047096815947; LAN: 81594
  • Krožnik flamingo bambus, 20 cm; EAN: 4047096816012; LAN: 81601
  • Skleda za solato bambus flamingo, 14 cm EAN: 4047096816043; LAN: 81604
  • Skleda za solato flamingo, 20 cm EAN: 4047096816050; LAN: 81605

Poreklo: Kitajska
Dobavitelj: Concord Import-Export GmbH, Nemčija
Prodajalec v Sloveniji: Prodajalne Müller

Zakaj je melamin nevaren?

Melamin je kemikalija iz katere izdelujejo različne plastične izdelke, najpogosteje plastično posodo, pribor in kozarce. Kadar je nepravilno polimeriziran, se iz izdelkov, ki so izdelani iz takšnega materiala, sproščata melamin in formaldehid. Zakonodaja določa še dovoljene mejne vrednosti izločanja teh kemikalij.

nakupovanje, nakupovalni voziček Zdravstvena inšpekcija Zdravje Pozor, zaradi nevarne kemikalije umaknili izdelek

Malamin je za človeka in živali rahlo strupen, če ga zaužijemo v večjih količinah in ga uživamo daljše časovno obdobje. Iz telesa ga izločimo prek ledvic in urina. Že v treh urah po zaužitju ga izločimo polovico. "Kadar pa ga zaužijemo preveč in je urin rahlo kisel, se v urinski cevi in mehurju lahko tvorijo trdi kristali / kamni. Kot vsak tujek v telesu, lahko stalna prisotnost trdih kristalov v urinskem sistemu, povzroči vnetja, ponavljajoča vnetja pa lahko povečajo tveganje za razvoj rakavih obolenj," dodajajo na ZPS. 

ZPS svetuje

Priporočamo, da se melaminski plastiki za gospodinjske pripomočke izogibate, posebno če imate majhne otroke, če pa že uporabljate na primer trde plastične kuhalnice, zajemalke, prijemalke ali krožnike, potem jih ne izpostavljate preveč ali predolgo kislim, oljnatim živilom ter vročini.

Nikoli ne uporabljajte melaminske posode ali krožnikov v mikrovalovni pečici.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice