Zdravje > Prehrana
2589 ogledov

Pozor pri kupovanju živil v tujini, predvsem na območju bivših jugoslovanskih republik

Nakupovanje
Sprejeti pravilnik velja le v Sloveniji, ne pa tudi v tujini. Pri kupovanju živil v tujini, predvsem na območju bivših jugoslovanskih republik strokovnjaki svetujejo večjo pozornost pri branju označb in izboru živil.

Pred mesecem dni, 7. aprila je v Sloveniji v veljavo stopila uredba o popolni prepovedi živil, v katerih bi bila presežena predpisana vsebnost transmaščobnih kislin (TMK). Gre za najstrožji pravilnik na svetu, saj ne posega le na področje živil, ki se prodajajo, omejuje tudi surovine za proizvodnjo živil.

Novo Zdravje Najstrožji na svetu: Začenja se nadzor, globe do 15 tisoč evrov

V Sloveniji je prepovedano tržiti živila, ki vsebujejo več kot 2 g industrijsko dodanih transmaščob na 100 g maščob

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), Inštitut za nutricionistiko in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) so zdaj pripravili odgovore na najpogostejša vprašanja, ki se pojavljajo v javnosti.

Kaj so transmaščobe?

Izraz trans maščobe se uporablja za trans maščobne kisline (TMK). Gre za posebno vrsto maščob, pri katerih je vsaj ena dvojna vez med ogljikovima atomoma v trans konfiguraciji, zaradi česar imajo drugačno strukturo in lastnosti od ostalih maščob. Za delovanje človeškega telesa niso potrebne.

Transmaščobe Jeste jih tudi vi Zdravje Transmaščobe: Krive za več kot pol milijona smrti na leto

Z zakonodajo omejena vsebnost TMK v živilih bo imela sicer največji vpliv na zdravju manj koristna živila kot so slaščice, prigrizki, piškoti, keksi in hitra hrana. Tovrstna živila pogosto vsebujejo tudi visok delež zdravju manj koristnih hranil, kot so nasičene maščobe, sladkor in sol.  Zato Inštitut za nutricionistiko in NIJZ, svetujeta manj pogosto uživanje majhnih količin tovrstnih živil, v kombinaciji s priporočenimi in zdravju koristnimi živili – zelenjavo in sadjem.

Zakaj takšna omejitev?

Motijo presnovo s tem vplivajo na raven trigliceridov v krvi, povečujejo raven krvnega holesterola ter s tem znatno povečujejo tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja. TMK imajo bistveno večji vpliv na razvoj ateroskleroze, navajajo naši strokovnjaki: "Na tej osnovi so bila izdana strokovna priporočila, da je potrebno količino TMK v živilih zmanjšati na najmanjšo možno količino in s tem znižati uživanje TMK v vsakodnevni prehrani. To je bil razlog, da je v Sloveniji sprejet Pravilnik, ki omejuje količino TMK v živilih na največ 2 g TMK na 100 g maščobe."

rogljički Nevarno Zdravje Slovenija: Zadnji rezultati trans maščob v živilih

Pozor, pravilnik velja le v Sloveniji!

TMK se praviloma lahko pojavljajo predvsem v živilih, ki vsebujejo (delno) hidrogenirane rastlinske maščobe. Zakonodaja glede količin TMK ščiti potrošnike tako pri predpakiranih živilih, kot tudi pri ponudnikih prehrane. "Sprejeti pravilnik velja le v Sloveniji, ne pa tudi v tujini. Pri kupovanju živil v tujini, predvsem na območju bivših jugoslovanskih republik, svetujemo večjo pozornost pri branju označb in izboru živil, še posebej če le-ta vsebujejo delno hidrogenirane rastlinske maščobe," navajajo na upravi za varno hrano. 

Kako vemo, da jih živilo vsebuje

TMK so brez posebnega okusa in s poskušanjem živil ne moremo ugotoviti prekomerne vsebnosti, kot je to možno pri vsebnosti soli ali sladkorja. Zato je nujno, da je vsebnost TMK v živilih odgovornost tistega, ki živilo trži. Na živilih, ki so predpakirana, so med sestavinami na označbi lahko navedene delno hidrogenirane rastlinske maščobe, ki so vir TNK. Takim izdelkom se potrošnik lahko izogne, saj se na podlagi informacije, lahko ali pa ne odloči za nakup. "Pri ponudnikih javne prehrane, pa to ni bilo možno", dodajajo naši strokovnjaki. Sicer je skb je dolžnost posameznika, pa tudi proizvajalcev in ponudnikov hrane, predvsem z vidika uporabe zdravju koristnih sestavin. Številni slovenski proizvajalci, že dalj časa proizvajajo živila, ki vsebujejo zanemarljive količine TMK, pojasnjujejo.

Kaj pa restavracije?

Nekaj TMK nastane tudi pri dalj časa trajajočem segrevanju rastlinskega olja na višjih temperaturah, na primer pri cvrtju. Na ta način se sicer tvori bistveno manj TMK, kot pri procesu industrijskega hidrogeniranja maščob. "Če se pri termični obdelavi živil ustrezno uporabljajo primerna rastlinska olja, ni pričakovati, da bi količina nastalih TMK presegla dovoljeno vsebnost," dodajajo. 

 

Komentarjev 3
 • sam50 06:36 14.maj 2019.

  Ja,do sprejetja zakona je bilo vse dobro in fajn,od trenutka,ko je začel veljati je pa vse,kar vsebuje trans maščobe smrtno nevarno-adijo burek....

 • Snežinko 11:45 06.maj 2019.

  "Za delovanje človeškega telesa niso potrebne." Ja, itak. Čez 5-10 let se bo pa spet izkazalo, da so nujno potrebne. Tako je bilo rečeno za svinjsko meso 10 let nazaj , da bi bilo najbolje, da ga ukinemo, danes pa ...prikaži več velja za bolj zdravo od govejega. Pa za mleko: 10 let nazaj je bilo 3.5% strupeno, danes pa velja, da čimveč mlečne maščobe tem bolje je. Kar se tiče potreb: za delovanje človeškega telesa teoretično ni "potrebna" niti voda ali hrana - brez tega bo delovalo vse do smrti...

 • Avatar Darko Capek
  Darko Capek 10:46 06.maj 2019.

  jaz bom kupu kar bom jaz hotel, drekači

Sorodne novice