Zdravje > Prehrana
1866 ogledov

Preizkusili so ga kot nadomestek za ogljikove hidrate

avokado
1/2
Žurnal24 main
Res je, avokado pomaga zmanjšati lakoto in težo.

Uporaba svežega avokada kot nadomestka za rafinirane ogljikove hidrate lahko res zmanjša občutek lakote in posledično pomaga pri hujšanju.

To izhaja iz nove študije Centra za raziskave o prehrani inštituta za tehnologijo v Illinoisu, ki je bila objavljena v znanstveni reviji Nutrients.

Preprosta sprememba

Znanstveniki so prišli do teh zaključkov, ko so analizirali 31 odraslih s težavami s težo, ki so dobili sveže sadje kot nadomestek za ogljikove hidrate. Pri tem so ugotovili, da takšno početje zmanjša tudi tveganje za razvoj sladkorne bolezni in bolezni srca. 

Raziskava je pokazala, da so prav obroki avokada povzročili občutno zmanjšanje lakote, povečali zadovoljstvo udeležencev z obrokom in pripomogli k hujšanju. Po ocenah ameriških znanstvenikov lahko takšne preproste prehranske spremembe močno vplivajo na obvladovanje lakote, zlasti pri tistih, ki trpijo zaradi debelosti in prekomerne telesne teže.

Zdrav sadež, ki ga je treba oprati

Na nacionalnem portalu o hrani in prehrani pojasnjujejo, da je Avokado sestavljen pretežno iz vode, maščob in ogljikovih hidratov, od katerih prevladujejo vlaknine (6,7g/100g): "Sladkorje vsebuje le v zanemarljivih količinah, zato je tudi glikemični indeks sadeža skorajda ničen. Osnovni vir energijske vrednosti ta ko predstavljajo maščobe (75 odstotkov), od katerih je več kot polovica enkrat nenasičene oleinske kisline, 14 odstotkov nasičene palmitinske kisline in 14 odstotkov večkrat nenasičene linolne kisline."

Med vitamini in minerali so v večjih količinah po njihovih navedbah zastopani pantotenska kislina (B5), vitamin B6, folat , vitamin K in vitamin E, v manjši meri pa še vitamin C, niacin (B3), riboflavin (B2) in kalij.

Strokovnjaki univerze v Nebraski pa so v raziskavi že lani opozorili, da je na avokadu v primerjavi z drugimi sadeži zaradi hrapave kože veliko več škodljivih snovi, ki jih z nožem pri razrezu prenesemo na meso sadeža, nato pa v usta. S tem zaužijemo tudi veliko pesticidov, kemikalij in bakterij. Zato svetujejo, da ga pred uporabo dobro operete.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.