Zdravje > Prehrana
4009 ogledov

Tak krompir jima je zrasel na njivi

Krompir Bralka Ema
Bralka nam je poslala fotografijo velikega krompirja, ki spominja na ženski akt.

Bralka Ema Jereb nam je poslala zanimivo obliko krompirja, ki ima po njenih navedbah kar 1,4 kilograma. Pravi, da je krompir vrste "desire", ki je zunaj rdečkast, v notranjosti pa rumen. "Letos je zelo dobro obrodil," je povedala in dejala, da je mož Janez ob tem velikanu dobil asociacijo na ženski akt "oziroma telo stare ženske, ki so se ji prsi že pošteno povesile." Zanimiv krompir so pridelali v vasi Veliko Mlačevo pri Grosupljem.

Krompir je za Slovence sicer zelo pomembno živilo, kar je pokazala tudi raziskava Inštituta za nutricionistiko o vitaminu C. Čeprav krompir ne spada med živila z zelo veliko vsebnostjo vitamina C, Slovenci pojemo toliko gomoljev, da zaužijemo največ tega vitamina prav s krompirjem.

Ni redilno živilo

Čeprav velja prepričanje, da krompir redi, temu ni tako. Redijo omake in priloge ob krompirju ter krompir pripravljen s cvrtjem oziroma večjo količino maščobe. V sto gramih kuhanega krompirja je le 68 kalorij.

Krompir vsebuje okoli 15 odstotkov ogljikovih hidratov, 2,5 odstotka balastnih snovi in dva odstotka beljakovin. V sto gramih krompirja je 350 miligramov koristnega kalija, deset miligramov kalcija, 45 miligramov fosforja, 25 miligramov magnezija, vsebuje tudi železo, niacin, cink in vitamine skupine B. V sto gramih krompirja je 20 miligramov vitamina C.

Komentarjev 1
  • daniela 16:37 19.avgust 2017.

    Mora pa imeti res "lepo" ženo, ob takšnih asociacijah.........

Sorodne novice