Zdravje > Prehrana
22610 ogledov

Tako preverite kakovost oljčnega olja

oljčno olje
Osredotočajte se na barvo in okus ...

Deviško oljčno olje ni le zelo dobro, pač pa tudi blagodejno za zdravje ... V primerjavi z rafiniranimi rastlinskimi olji ima namreč več koristnih snovi, ki so naravno prisotne v olivah, predvsem vitamina E in koristne polifenolne snovi. A kako lahko ugotovimo, da je prodajano deviško olje res kvalitetno? Seveda imamo v Sloveniji in tudi v okviru EU veliko preverjanj kakovosti posameznih živil, kljub temu pa si je dobro zapomniti spodnji nasvet ...

To trdi Swanova ...

Po videzu so si vse steklenice oljčnega olja enake in večina ljudi bi nedvomno verjela njihovim etiketam, toda strokovnjakinja za integrativno prehrano dr. Courtney Swan opozarja, da se blagovne znamke po kakovosti drastično razlikujejo in da kar 70 do 80 odstotkov izdelkov na policah nima nobene veze s tem, kar na njih piše.

"Čeprav na steklenici piše, da vsebuje 100-odstotno oljčno olje, temu ni nujno tako, kajti nekateri mu zaradi dobička pogosto dodajajo sojino, repično in sončnično olje," trdi strokovnjakinja ter dodaja, da se je zaradi njihove močne predelave bolje izogibati vsem oljem.

oljčno olje | Avtor: Profimedia Profimedia

Kako vemo, da je deviško olje zares deviško?

Dr. Swan se osredotoča na dve značilnosti: "Ko ga izlijete, mora biti temno zelene barve, njegov okus mora biti pa poprov."

Seveda je tudi pomembno, da na steklenici piše "100 odstotno oljčno olje", a ni treba vsaki blagovni znamki verjeti na besedo. Bolje se je dodatno pozanimati, preden ga kupite.

sol Zdravje Nas čaka davek na sol?

"Dobro oljčno olje ni le pridatek k hrani, ampak lahko čez čas tudi koristi zdravju, saj je polno zdravih maščob, antioksidantov in vitaminov ter ni tako močno predelano kot mnoga druga olja," izjavlja dr. Swan za Mind Body Green.

Komentarjev 1
  • rokobert 15:08 09.avgust 2022.

    Pa še nasvet-dva,katerega vam vaša "strokovnjakinja" ne bo razkrila... Najhujsi sovražnik oljčnega olja je sončna svetloba...torej najboljša embalaža je pločevinka in ne steklenica... In drugi nasvet-važna je kislost olja,katera se meri v procentih...vse nad 0,9% je "samo za pečenje"...in glede ...prikaži več na to,da v naših trgovinah takšnega olja prakticno ni,pomeni,da nam prodajajo samo pomije.