Zdravje > Prehrana
2778 ogledov

Toliko kalorij ima koruza

Koruza Shutterstock
S poletjem prihaja tudi čas sladke koruze, zato smo si jo ogledali pobliže ...

Sladka koruza spada med živila z višjih glikemični indeksom in zato zlahka poskrbi za povečanje teže. Zato se je morajo osebe na shujševalni dieti izogibati vsaj v večernih urah.

Živilo z beljakovinami

To vsestransko žitarico so sprva gojili v Srednji in Južni Ameriki, v Evropo jo je prinesel Krištof Kolumb. Zdaj je priljubljena po vsem svetu, predvsem je priljubljena pokovka.

Sto gramov rumene kuhane koruze ima okoli 360 kalorij, od tega ima manj kot pet gramov maščob. V večini jo sestavljajo hidrati, v sto gramih jih je več kot 74 gramov, bogata pa je tudi z beljakovinami, v sto gramih jih ima več kot devet gramov.

Sto gramov kokic ima sicer okoli 375 kalorij.

Med vitamini izstopa niacin, med minerali pa kalij, fosfor, in magnezij. Ja polna balastnih snovi, zato pomaga pri uravnajanju prebave, vpliva pa tudi na delovanje ledvic in sečil.

kruh Nizek GI Zdravje Živila z nizkim glikemičnim indeksom Privoščite si polnozrnat kruh in testenine. Zdravje na krožniku Magazin Glikemični indeks: Kaj je to?

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar praufo
    praufo 13:32 28.junij 2018.

    upam da folk spoznava, kako nas mediji vlečete za nos in še kaj, z navajanjem kalorij ... kalorije so samo en podatek, ampak dajmo že razumet da to ne moremo enačit s kilowati, ker človek pač ni stroj, ki neko ...prikaži več hrano takoj predela v energijo ... gre za zapleten proces presnove, hormonov in nenazadnje delovanje mikrobioma ... kalorije, to je podatek ali številka, ki se izgubi v kompliciranem delovanju organizma, ki ga moramo vzdrževat in poslušat ... pomembne je kaj drugega kot pa kalorije

Sorodne novice