Zdravje > Prehrana
3297 ogledov

Ugotovitev, ki bi lahko pomagala mnogim, presenetila celo raziskovalce

laboratorij, neplodnost Žurnal24 main
Moški, razmislite, kaj boste jedli v teh dneh!

Avstralske raziskave so pokazale, da vnos določenih živil vpliva na glavni moški spolni hormon testosteron. Vedno več mladih moških, že v starosti okrog štirideset, se danes spopada z nižjo vrednost testosterona. Nižanje koncentracije tega hormona je povezano s celim nizom fizioloških sprememb, med katerimi je tudi neplodnost.

S steroidi si pri izgradnji mišičastega telesa pomagajo mnogi. Znanstveni paradoks Zdravje Neverjetno, kakšno škodo delajo ti moški

Glede na najnovejšo študijo bi lahko bila prehrana, ki ne vsebuje veliko maščob, ključna za povečanje plodnosti moških. Danes je znano, da ima težave zaradi neplodnosti približno 15 odstotkov parov. Čeprav so vzroki številni in raznoliki, se 20 do 30 odstotkov pripisuje izključno močenjšemu spolu. 

Raziskava še ugotovlja, da uživanje albumina, beljakovine, ki jo najdemo v jajčnem beljaku, poveča raven testosterona do štirikrat. Podoben učinek se je pokazal tudi po uživanju sirotke, ki prav tako vsebuje sebuje velik delež visokovredne mlečne beljakovine kot je albumin.

Hrana, ki dviguje koncentracijo hormona

Študija je prva, ki je ugotovila, da prehrana z veliko maščob - vključno z zdravimi mono-nasičenimi maščobami, kot je olivno olje - negativno vpliva na proizvodnjo testosterona že v slabih petih urah, po drugi strani že beljak iz enega jajca ali manjša količina beljakovin iz sirotke vplivata na dvig testosterona pri moškem. 

Globalno gledano neplodnost prizadene 15 odstotkov parov, pri čemer Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da je prizadetih do 25 odstotkov parov v državah v razvoju.

Iz pilotne študije, objavljene v reviji Nutrition izhaja, da lahko moški z nižjo stopnjo testosterona raven tega hormona v krajšem času izboljšajo z manjšim vnosom maščob, namesto tega pa zaužijejo sirotko ali jajčni beljak. "Ob predpostavki o delovanju "dobrih" in "slabih" maščob nas je presenetilo, da sploh ni bila pomembna vrsta maščobe, pri vsaki smo ugotovili, da zavira proizvodnjo testosterona, " izjavo vodilne avtorice študije Karme Pearce z Univerze Južna Avstralija povzema portal News medical. 

Raziskovalci dodajajo, da je "zahodna dieta“, ki je prehranski vzorec hitre prehrane povzročila 25-odstotno nižjo koncentracijo serumskega testosterona eno uro po jedi. 

laboratorij, neplodnost Zdravje Ne boste verjeli, to je glavni razlog za neplodnost

Razmislite, kaj boste jedli v teh dneh

Medtem ko raziskava analizira le vpliv različnih prehranskih makronutrientov na proizvodnjo testosterona, ne pa kakovosti sperme, raziskovalci menijo, da rezultati študije kažejo, da prehrana lahko negativno vpliva na proizvodnjo in kakovost sperme.

Ugotovitve so izjemno obetavne za pare, ki poskušajo ustanoviti družino. "Pomembno je opozoriti, da bo treba narediti več raziskav, zlasti če pogledamo učinek teh hranil v kontekstu celotnih prehranskih vzorcev. Predvsem v obdobju božično-novoletnih praznikov bi neplodni moški in tisti z nižjo koncentracijo testosterona morali razmišljati o vsebnosti praznične prehrane. Ob tem velja razmisliti o manjšem vnosu maščob in morebitnem uživanju sirotke ali  jajčnih beljakovin, kar povzroči izboljšanje ravni testosterona v krajšem obdobju," je dejala raziskovalka. 
 

Komentarjev 6
  • tichili 23:32 30.december 2019.

    https://Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • beaumibel 22:52 30.december 2019.

    https://Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • siekmobac 22:16 30.december 2019.

    https://Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

Sorodne novice