Zdravje > Prehrana
1539 ogledov

Zdravnik opozarja na grobe prevare na spletu

Zdravnik Reuters
"Na žalost še ne poznamo zdravil, ki bi aterosklerotične obloge v celoti odpravila, ne poznamo zdravil, ki bi čudežno odpravila varikozne vene, in tudi ne obstajajo "naravna" zdravila, ki čudežno uravnavajo krvni tlak in raven krvnih maščob," pravi specialist za žilne bolezni.

Prehranska dopolnila so živila, ki dopolnjujejo običajno prehrano. So koncentrirani viri posameznih ali kombiniranih hranil ali drugih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom. Lahko so v obliki kapsul, pastil, tablet in drugih podobnih oblik, npr. v vrečkah s praškom, v ampulah s tekočino, v kapalnih stekleničkah.

Vendar na tem področju vlada velika zmeda, saj imamo v trgovinah in lekarnah na voljo številne pripravke, ki se deklarirajo kot prehranska dopolnila, čeprav to niso, opozarjajo pri Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije. Po njihovem proizvajalci dopolnilom pogosto dodajajo sestavine dvomljivega izvora in učinka.

"Prehranski dodatki niso zdravila in kot taka nimajo farmakološkega, imunološkega ali presnovnega učinka in delovanja. Zato njihova uporaba ni namenjena zdravljenju ali preprečevanju bolezni pri ljudeh ali izboljševanju fizioloških funkcij," opozarja Matija Cevc s Kliničnega oddelka za žilne bolezni, UKC Ljubljana, ki je tudi predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije  

Prehranska dopolnila | Avtor: Profimedia Profimedia
Čeprav so v Evropski uniji tovrstna živila regulirana, je na spletu mogoče najti marsikaj. Prehranska dopolnila so namreč ogromen posel. Ocenjuje se, da je bil trg prehranskih dopolnil leta 2022 vreden 163,9 milijarde dolarjev, tržne raziskave pa napovedujejo, da se bo ta trg do leta 2030 povečal na 327,4 milijarde (ocenjen letni prirast je kar 8,9 %). Tam, kjer so pričakovani dobički veliki, pa je tudi zelo veliko manipulacij še posebej, če nadzora in sankcioniranja ni, je še dejal Cevc. "Če pogledamo reklame, ki so jih mediji polni, ki obetajo čudežne uspehe, vidimo, da nadzora ni in da je zdravstveni inšpektorat popolnoma zatajil, saj se po medijih oglašujejo pripravki, ki naj bi imeli celo zdravilne učinke, na primer trditve, da pripravek znižuje holesterol, čisti jetra, čisti žile, omogoči shujšanje. Evropska direktiva pa nedvoumno določa, da so zdravstvene trditve, ki niso podkrepljene z verodostojnimi raziskavami, prepovedane." Po besedah Cevca bi morala država bistveno poostriti nadzor nad temi pripravki in nas zaščititi pred zavajajočimi trditvami in prodajo večinoma zelo dragih, a neučinkovitih in potencialno celo škodljivih pripravkov.

Na prehranska dopolnila opozarja tudi vodja enote za klinično prehrano na Onkološkem inštitutu Nada Rotovnik Kozjek. Raziskave so namreč pokazale, da je uravnotežena prehrana, ki je prilagojena potrebam posameznika, zadosten vir vseh hranilnih snovi, ki jih organizem potrebuje. Po besedah strokovnjakinje za prehrano obstajajo posamezniki, ki iz kakršnegakoli razloga z običajno prehrano ne zadostijo potrebam organizma (različne bolezni in diete…). "Zato potrebujejo dopolnila, vendar tista, pri katerih je dokazana učinkovitost v različnih kliničnih stanjih, ko z uživanjem običajne hrane v telo ne moremo vnesti zadostne količine farmakološko učinkovitega hranila oziroma določene snovi, ki se nahaja v hrani. Takrat govorimo o farmakonutriciji," pojasnjuje Rotovnik Kozjek.

Nepotrebna in tvegana uporaba

"Uporaba prehranskih dopolnil v vsakodnevni prehrani brez specifične indikacije je tako povsem nepotrebna, pa tudi tvegana," še pravi strokovnjakinja. "Ker so prehranska dopolnila samo dopolnila osnovni prehrani, kadar ta ni zadostna ali ustrezna, je za njihovo uvajanje v prehransko strategijo posameznika potrebno znanje klinične prehrane," opozarja. 

Uživanje lahko privede tudi do smrti

Večina prehranskih dopolnil je ultra procesirana tekom izdelave in njihov prehranski vnos je prav tako lahko povezan z razvojem različnih kroničnih bolezni, tudi rakastih. Zato lahko z rednim uživanjem prehranskih dopolnil namesto izboljšanja zdravja dosežemo ravno obratni zdravstveni učinek. V ekstremnih primerih lahko uživanje prehranskih dopolnil privede tudi do smrti, je bilo slišati na novinarski konferenci na temo prehranskih dopolnil. Strokovnjaki so ob tem opozorili, da je nakup prehranskih dopolnil upravičen le v primeru, kadar jih svetuje zdravnik. Sicer nakup opravimo v lekarnah oziroma le pri preverjenih proizvajalcih. "Ne kupujte  dopolnil, ki se propagirajo čudežne formule, 100 odstotkov naravna, ali se reklamirajo celo kot  alternativna zdravilom," smo še slišali. 

Grobe prevare na spletu

Aleš Blinc s Kliničnega oddelka za žilne bolezni, UKC Ljubljana opozarja na grobe prevare, na različnih družbenih omrežjih na reklame tako imenovana čudežna zdravila, ki očistijo "žile aterosklerotičnih oblog, "odpravijo krčne žile," ali "po naravni poti uravnajo krvni tlak in krvne maščobe. Izdelek praviloma "predstavlja" kateri izmed znanih slovenskih zdravnikov, katerega fotografija in ime sta dodana oglasnemu sporočilu.

Zdravniki Opozorilo Zdravje Zdravniška zbornica: Širi se lažna in nevarna informacija

Gre za lažno reklamo in krajo identitete zdravnikom, je opozoril specialist za žilne bolezni. "Na žalost še ne poznamo zdravil, ki bi aterosklerotične obloge v celoti odpravila, ne poznamo zdravil, ki bi čudežno odpravila varikozne vene, in tudi ne obstajajo "naravna" zdravila, ki čudežno uravnavajo krvni tlak in raven krvnih maščob. Prevarantom je izredno težko stopiti na prste, saj uporabljajo vedno nove računalniške strežnike v tujini, kamor naši organi pregona ne morejo posegati. Zanesemo se lahko zgolj na zdravo pamet in ne nasedamo obljubljanju lažnih čudežev," je dejal Blinc.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • jakec42 14:16 15.april 2023.

    Zakaj se ljudje poslužujejo prevarantskih dopolnilnih zdravil.zato ker jim zdravstvo ne more ali noče pomagat,vsa ta zdravila bi morali preverjat inšpektorji,ali pa prodajalci dobiti dovoljenje za prodajo-pri nas nič od tega!!!