Zdravje > Prehrana
4851 ogledov

Zdravniki mislili, da je pijan, zgodilo se je to...

Bolnik Profimedias
Po 14- dnevnem križarjenju se je zelo nenavadno vedel, zato ga je žena odpeljala na urgenco.

69-letni Američan se je po tem, ko sta se z ženo vrnila s 14- dnevnega križarjenja po Aljaski, zelo nenavadno vedel; bil je zmeden, pozabljiv, skratka " čuden," zato ga je soproga nemudoma odpeljala v bolnišnico na Floridi.

Zdravniki so sprva mislili, da je spremenjeno duševno stanje bolnika posledica pitja alkohola. Po tem, ko so se prepričali, da ni pijan, so posumili še na možgansko kap, vendar nič od tega.

Moški je poznenje povedal, da si je počitnicah privoščil veliko rib in pregled krvi je pokazal na povišano koncentracijo živega srebra. Pri vsakem obroku si je namreč nekdanji vojak privoščil še ribo, njegovem krožniku so se pogosto znašli morski list, trska, aljaški losos in fileji morskega psa, primer iz medicinske revije BMJ povzema Daily Mail.  

Zastrupitev zaradi prekomernega uživanja rib

Zdravniki so mu hitro postavili diagnozo  "zastrupitev zaradi živega srebra zaradi prekomernega uživanja rib". Test je namreč pokazal na 35 ng / mL živega srebra v krvi - normalne vrednosti so pod 10 ng / ml.

Po štirih dneh v bolnišnici so simptomi izginili, po mesecu dni je bila raven živega srebra v krvi znova na meji normale, še poročajo zdravniki. 

Pazljivo s to kovino

Uživanje rib je najpomembnejši vir zaužitja živega srebra za ljudi in živali, čeprav lahko tudi rastline in druge živali vsebujejo živo srebro.  Višje vrednosti najdemo v ribah na vrhu prehranjevalne verige, vključno z morskim psom in mečarico. Drugi viri so lahko tudi zobna polnila ( malgam).

Previsoka izpostavljenosti živemu srebru lahko poškoduje možgane, srce, ledvice, pljuča in imunski sistem. Če je ta kovina v krvnem obtoku nerojenih otrok ali majhnih otrok, jim lahko poškoduje živčni sistem.

Simtomi zastupitve z živim srebrom so razdražljivost, tesnoba, težave s spominom, otrplost, pomanjkanje energije, tremor, bolečine v mišicah, težave z vidom.

Komentarjev 5
  • Rudman 14:20 28.februar 2019.

    V cepiva se pa lahko daje in se vedno trdite, da so varna, kljub izjavi na koncu clanka, kaj lahko povzroci otrokom. Malo se zamislite.

Sorodne novice