Zdravje
30975 ogledov

Preobrat pri obolevnosti z gripo

Slovenija 16.12.2013 pacienti, zdravstvo, pomoc, oddelek Ortopedske klinike UKC Saša Despot
Začeli so obolevati starejši pri katerih je zapletov več in so hujši kot pri otrocih.

Vrhunec gripe je najverjetneje tukaj ali morda že mimo, ocenjujejo na UKC Ljubljana, kjer ugotavljajo, da število bolnikov več ne narašča, je pa pri obolevnosti prišlo do obrata. Medtem, ko je doslej obolevala predvsem šolski in predšolski otroci, zdaj obolevajo tudi starejši, v bolnišnico pa sprejemajo predvsem bolnike starejše od 65 let. 

Alarm? Zdravje Slovenija v rdečem: "Smo na robu vojnega stanja"

"Taki pacienti nato mnogo dlje ležijo v bolnišnici in ni prostora za druge"

"Najprej so večinoma obolevali otroci, a se to prenaša sedaj tudi na starejše. Problem pri odraslih je drugačen. Otroci sicer masovno obolevajo, a je manj zapletov. Pri starejših se namreč kronične bolezni poslabšajo, potem pa pacient leži zaradi srčnega popuščanja, težav z ledvicami in podobno. Taki pacienti nato mnogo dlje ležijo v bolnišnici in ni prostora za druge," pravi predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc. 

Med obolelimi večinoma ni cepljenih

Na UKC Ljubljana so zaradi gripe hospitalizirali 450 bolnikov ter 300 bolnikov z respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Oddelki za intenzivno terapijo so polni. Med hospitaliziranimi pa naj bi bila večina takih, ki proti gripi niso cepljeni. "Od otrok, ki so zboleli, so vsi necepljeni. Otroci se cepijo veliko premalo, so pa starši leto začeli masovno razmišljati o tem, ko so spremljali po 10 dni pljučnice in druge hude zaplete," pravi vodja Službe za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb Tatjana Mrvič.

Lejko Zupančeva ne pomni leta, ko bi otroci tako množično obolevali, strokovni direktor Pediatrične klinike Marko Pokorn pa meni, da je temu botrovalo več razlogov. "Eden, da je glede na nizko stopnjo precepljenosti velik del populacije dovzeten, virus se je morda spremenil in se večina otrok v preteklosti z ni srečala, prispevajo pa tudi številne možnosti za širjenje, vrtci, socialne interakcije." Število cepljenih otrok proti gripi pa je po njegovi oceni tako nizko, da se o tem ne splača niti govoriti. 

Umrlo devet ljudi

Na UKC Ljubljana je v letošnji sezoni umrlo devet bolnikov z gripo in pet z RSV. Med umrlimi ni otrok, so pa v bolnišnici zdravili vrtčevskega otroka, ki je bil nekaj dni nad nitki med življenjem in smrtjo. Beležijo še dva hujša zapleta pri otrocih. Ker se v Sloveniji gripa najverjetneje umirja, v številnih drugih državah pa je šele na pohodu, strokovnjaki UKC Ljubljana menijo, da je cepljenje še primerno in ga priporočajo predvsem tistim, ki se odpravljajo na pot. 

Neprimeren sprejem na urgenci

Ob velikem številu obolelih za gripo ter pohodom koronavirusa na UKC opozarjajo tudi na kadrovsko in prostorsko stisko ter tudi na nezadostno opremljenost bolnišnice v primeru pandemije. "Ne moremo pričakovat, da bomo vedno na obrobju velikih dogodkov, vedeti moramo, da nobena druga država ne bo jemala naših bolnikov. Sami moramo poskrbeti, da bomo imeli primerne prostore za izolacijo. Trenutno to s težavo zagotavljamo, predvsem so pa problematične okužbe, ki se prenašajo aerogeno," pravi Lejkova, ki opozarja, da je pri sprejemu bolnikov popolnoma neustrezen tudi urgentni blok. "Mešajo se kužni, nekužni, stari, mladi." 

Koronavirus Koronavirus Zdravje Opozorilo epidemiologa: Okužilo bi se lahko 60 odstotkov svetovne populacije

"Že naslednji dan bi bil v nakupovalnem središču"

Lejkova ocenjuje, da so napovedi o tem, da bosta za koronavirusom zboleli dve tretjini svetovnega prebivalstva, pretirane, vendar opozarja, da lahko tudi koronavirus "mutira in začne pobijati". 

Koronavirus Povečan nadzor Popotnik Se odpravljate na potovanje? Na letališčih se zna zavleči.

Predvideva, da se bomo s koronavirusom lahko spopadli, če bo zbolelo nekaj deset če pa zboli več sto ljudi, lahko nastopijo težave. V primeru izbruha epidemije v Sloveniji bi aktivirali pandemski plan, ki predvideva, kateri oddelki se odredijo za te bolnike, medtem ko se ostale premakne recimo na ortopedijo, medtem ko bi postopki glede naročenih pregledov bili v tem času ustavljeni. 

"Slovenci radi potujemo, smo tranzitna država, veliko jih k nam pridejo kot tudi turisti, vstopna mesta so številna in ni jih mogoče imeti vseh pod nadzorom," pravi Lejkova, ki opozarja tudi na slabo osveščenost ljudi. Medtem, ko se ljudje v Veliki Britanijo, ko prispejo iz Kitajske za dva tedna samoizolirajo pa bi bil tak potnik v Sloveniji "že naslednji dan bi bil v nakupovalnem središču," pravi Lejkova. 

 

Komentarjev 14
  • psasa 09:02 13.februar 2020.

    Če moram jaz, da ne zbolim plačat cepivo proti gripi zakaj ima nekdo, ki se ni cepil ter savestno ogrozil sebe ter okolico pa zdravila ter oskrbo zastonj?

  • Petea 18:19 12.februar 2020.

    Najbolj žalostno je, da so zdravila za zniževanje vročine, ki jih izelujejo v slovenskih tovarnah pošla in bodo na voljo marca. Dobro, da obstaja dobra stara Avstrija, kjer vse dobiš, če pa česa ni v 18 urah uvozijo iz Nemčije.

  • Avatar TruthWillPrevail
    TruthWillPrevail 15:27 12.februar 2020.

    Kaj se zdej lažete, a dva meseca nazaj ste se hvalili, da je cepiva zmanjkalo in da se ga je ponovno naročilo, saj je bil tako grozno hud naval na cepljenje, kot še nobeno leto poprej ne. In zanimivo je ...prikaži več to... Najprej se folk cepi (ni gripe), potem začno obolevat in glej ga zlomka, točno tista vrsta gripe razsaja, ki je v cepivu in to PO cepivni propagandi, ne prej. Ne vem... folk še zmer misli, da farmacevti pregledujejo vsako cepivo, če so virusi živi al ne... s picneto al kaj?