Zdravje
445 ogledov

"Prepričljivih dokazov, da so maske za otroke nevarne, ni"

Maske Profimedia
V zadnjem času je bilo opravljenih več raziskav o vplivu nošenja mask na otroke. "Na neko normalno delovanje nošenje maske nima vpliva in je s stališča zdravstva povsem sprejemljivo," pojasnjuje strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana Marko Pokorn.

Vračanje otrok v vrtce in šole s sabo prinese tudi povečano širjenje virusa med otroško populacijo. Medtem ko so lani prve raziskave lani pokazale, da so otroci manj dovzetni za okužbo in večinoma asimptomatski bolniki, se je z raziskavami v jesenskem času ugotovilo, da so tudi otroci dovzetni za okužbe in so predvsem večji vir okužb za odrasle družinske člane, je pojasnil strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana Marko Pokorn

"Gibanje virusa v otroški populaciji odraža intenziteto kroženja virusa v splošni populaciji. Ne smemo dovoliti, da bi nam okužbe ušle izpod nadzora," je poudaril Pokorn. Treba je upoštevati že vsem dobro znane ukrepe – vzdrževanje ustrezne razdalje, prezračevanje prostorov, umivanje in razkuževanje rok ter nošenje zaščitnih mask. 

Marko Pokorn | Avtor: Anže Malovrh/STA Anže Malovrh/STA

Nošenje mask za otroke ni škodljivo

Medtem ko na začetku pandemije ni bilo toliko podatkov o učinkovitosti mask, je zdaj vedno več dokazov, da je temu tako. Tako Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) kot Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) sta presodila, da je korist nošenja mask večja od potencialne škode. 

"Ameriški centri za nadzor bolezni in tudi britansko strokovno združenje nekako priporočajo, da mask ne bi nosili otroci mlajših od treh let. Nekako pa naj bi bile maske po priporočili WHO primerne za otroke, stare šest let in več. Dejansko naj bi maske predvsem nosili otroci, stari 12 let in več, ker zanje veljajo enaka navodila kot za odraslo populacijo in so tudi oni kar se tiče širjenja koronavirusa enako pomembni," je pojasnil Pokorn. 

"Prepričljivih dokazov, da je nošenje mask za otroke kakorkoli škodljivo ali nevarno, ni. V zadnjem času je bilo narejenih nekaj raziskav, kjer so otroci – tudi majhni otroci, mlajši od dveh let – v mirovanj nosili maske in so jim ob tem merili vsebnost kisika v krvi, ogljikov dioksid v izdihanem zraku. Ob zmerni aktivnosti in v mirovanju ni bilo kakršnihkoli pomembnih sprememb v teh parametrih. Na neko normalno delovanje nošenje maske nima vpliva in je s stališča zdravstva povsem sprejemljivo," je še povedal. 

Mateja Logar Slovenija Starostna omejitev za cepljenje se bo spremenila

V nekaj manj kot 30 primerih prišlo do večorganskega vnetnega sindroma 

Z odprtjem šol je prišlo do povečanega kroženja tudi drugih nalezljivih bolezni, a so na to na pediatrični kliniki pripravljeni, je pojasnil Pokorn. Pediatrična klinika še naprej ostaja covid bolnišnica, saj za svoje kronične bolnike, ki zbolijo za covidom-19, poskrbijo sami. 
Za zdravega otroka covid-19 ne pomeni neke hude okužbe, ki ga ogrozila. Pri otrocih s kroničnimi boleznimi pa lahko covid-19 poteka v težji obliki oziroma potrebujejo kronični bolniki zdravljenje osnovne bolezni kljub covidu. 

Na pediatrični kliniki so do zdaj zdravili nekaj manj kot 30 otrok, pri katerih je prišlo do večorganskega vnetnega sindroma, ki v nekaterih primerih sledi okužbi s covidom-19. "Nihče ni umrl, je pa bil potek vsaj pri nekaterih precej težak," je dejal Pokorn in poudari, da je "predvsem pomembno, da so pediatri na primarnem nivoju in na nivoju regionalnih bolnišnic ozaveščeni o tej možnosti in da, ko posumijo na to, otroka napotijo na pediatrično kliniko". 

Ljubljana Covid-19 Slovenija Velike spremembe v epidemioloških slikah regij

Za cepljenje otrok treba počakati na raziskave

Za zdaj otrok ne cepijo proti covidu-19. Cepivo Pfizer/BioNTech je registirano za starejše od 16 let. "Imamo v načrtu in podali smo predlog, da se za kronične, posebej ranljive skupine omogoči cepljenje od 16 let naprej," je o cepljenju otrok povedal direktor Pediatrične klinike. Za mlade odrasle je že sedaj na voljo cepivo AstraZenece. 

Pfizer že izvaja klinično raziskavo za starostno skupino od 12 do 15 let, v kratkem naj bi z raziskavo pri starejših od šest let začela tudi AstraZeneca. "Menim, da nekega strokovnega razloga, zakaj to cepivo ne bi bilo primerno za otroke, ni. Gre pa za to, da smo zavezani znanosti. Če so bile raziskave opravljene na starostni skupini 16 let in več, je vsaka uporaba izven predvidene starosti nenamenska uporaba in takrati tisti, ki to uporabi, prevzame odgovornost nase," je pojasnil Pokorn. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • JZekspert 12:01 16.marec 2021.

    Ura je 12.00, minili sta dve uri po pogovoru s t.i. ''Varuhinjo'' na RTV. In koliko komentarjev so spustili v eter? 0, niti enega, zero, nada, nullkomajozef... hahahahahahaha. Tako jih je strah! To naj bi bil "naš!" javni medij? Ljudje ...prikaži več božji vsi elektronski mediji so do zadnje podrobnosti nadzorovani in zmanipulirani, vse je elektronska konstrukcija realnosti (še zlasti pa tale plandemija), javni akterji pri nas po vrsti so nasledniki Udbe, s plešastim zombijem na čelu (ne vred).

  • JZekspert 11:14 16.marec 2021.

    Hvala Žurnalu, še enkrat. Seveda bo vse razkrinkano, tudi mastni zaslužki prodancev, kot je npr. znana 'frizurca' B. B. Treba bo narediti korenite spremembe v družbi od zgoraj navzdol z neznosnim pritiskom ljudi. Fun fact: kako je drugje? Na RTV ...prikaži več napišeš na članku o Varuhinji pravic gledalcev, da še nikoli ni bilo takšne cenzure, in- ne boste verjeli - komentar izbrišejo. Hahahaha.

  • Mesija_se_vraca 14:26 15.marec 2021.

    https://www.facebook.com/100004333804923/videos/1836152566539186/