Zdravje
1480 ogledov

Razmere se (še) ne izboljšujejo

Covid-19, koronavirus Profimedia
Število v torek izdanih TAN kod kaže, da se situacije še vedno ne obrača na bolje.

Po podatkih ministrstva za javno upravo je bilo v torek izdanih 4.018 TAN kod, kar je 69 kod manj kot prejšnji torek. To pomeni, da lahko tudi tokrat pričakujemo, da se bo število v torek potrjenih okužb gibalo okoli 4.500. Prejšnji torek je namreč bilo potrjenih 4.483 novih primerov okužbe. 

Najnovejša napoved Instituta Jožef Stefan predvideva, da epidemija še narašča, se pa zmanjšuje število potrjeno okuženih, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo. "Vrh bo v enotah intenzivne terapije predvidoma dosežen konec novembra. Predvidoma bo na intenzivnih oddelkih več kot 250 covidnih bolnikov, verjetno pa ne bomo presegli 300," ugotavlja Matjaž Leskovar. 

Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, a je ključno, da se tudi vsi ostali ukrepi, vključno s PCT, dosledno izvajajo. 

Zaskrbljujoče so razmere v zdravstvu. V bolnišnicah po besedah ministra za zdravje uvajajo "zdravstveni lockdown". "Dogovorili smo se, da z današnjim dnem vzpostavljamo vseh 288 predvidenih kapacitet v enotah intenzivne terapije. S tem prehajamo na maksimum obravnav, ki jih zmoremo, da je standard obravnave še minimalno zadovoljiv. Priprave, kako se organizirati, če presežemo to številko, pa že potekajo. Ob zasedenosti intenzivnih postelj uvajamo v zdravstvu skrajne izredne razmere," je v torek napovedal Poklukar.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar lopov
    lopov 09:36 17.november 2021.

    »V zadnjih tednih so okužbe na delovnem mestu epidemiološko gledano na drugem mestu po okužbah znotraj družine.« Mateja Logar Več na: https://www.zurnal24.si/slovenija/logarjeva-o-dodatnih-ukrepih-v-storitvenih-dejavnostih-solah-in-o-delu-od-doma-376596 - www.zurnal24.si