Zdravje
14202 ogledov

Razstrupljanje telesa: to so pokazale študije

Božična večerja, prazniki, božično kosilo Profimedia
Ste se prenajedli sladkega, mastnega in slanega? So prazniki tudi pri vas poskrbeli za napihnjenost in nelagodje?

Če ste za praznike "grešili" in si privoščili večje količine nezdrave hrane in pijače, vam bo v začetku leta gotovo ugajala lahkotnejša ter zdrava hrana. Mnogi se boste odločali za popularno "razstrupljanje". Žal pa naše telo ne deluje tako, da boste na hitro z različnimi razstrupljevalnimi dietami enostavno očistili telo vseh strupov. 

"Študije so pokazale, da nobeno sadje in zelenjava ne more zares »razstrupiti« našega telesa, vendar pa ima lahko njuno pogostejše uživanje veliko drugih prednosti, saj varuje naše zdravje in telo ščiti pred zunanjimi in notranjimi stresnimi dejavniki," pojasnjujejo strokovnjaki z nacionalnega portala o hrani in prehrani Prehrana.si.

Dodajajo, da je veliko bolj zdravo uživanje raznolikega sadja in zelenjave, saj lahko le tako dobimo cel spekter koristnih snovi. Prav tako Evropska agencija za varno hrano (EFSA) ni odobrila nobene prehranske trditve v zvezi z razstrupljanjem, saj znanost ni postregla z nobenim dokazom, da bi kakšna snov v našem telesu delovala na ta način.

Manjše uživanje sladkorja in predelanih živil nas prav tako ne bo razstrupilo, bo pa pripomoglo k bolj zdravi telesni teži, manjši možnosti za razvoj srčno-žilnih bolezni in diabetesa, dodajajo. 

Kako se čisti naše telo?

"Naše telo s presnovo vsakodnevno proizvede kopico odpadnih produktov, ki so za telo v večjih količinah strupeni. Mednje spadajo dušikove spojine, kot je na primer amonijak, ki nastaja pri presnovi beljakovin in je v večjih količinah škodljiv, zato ga jetra in ledvice pretvorijo v sečnino in pripravijo na izločanje v obliki urina. Jetra in ledvice sta tudi sicer glavna čistilna organa v našem telesu, saj s filtriranjem krvi iz nje odstranjujeta vse strupe in odpadne produkte," pojasnjujejo strokovnjaki s portala Prehrana.si. Dodajajo, da bodo tako jetra kri očistila morebitnih snovi, ki smo jih v telo vnesli z zdravili in pesticidi, odstranila alkohol ter morebitne bakterije in njihove toksine, ter za »izvoz« iz telesa pripravila vse odpadne produkte, ki so nastali pri normalni telesni presnovi. Večji del odpadnih snovi nato iz telesa izločimo z urinom, del pa se izloči z žolčem in posledično z blatom.

Kot vidimo, so jetra za naše telo zares izjemnega pomena, zato je tudi njihova regeneracijska sposobnost velika. Tudi če bolezen uniči 75 % vseh jetrnih celic ali pa jih odstranimo z operativnim posegom, bodo vse funkcije jeter še vedno potekale nemoteno, saj imajo preostale jetrne celice neverjetno sposobnost regeneracije.

Prehrana.si

Kopičenje strupov v maščobnem tkivu

Pojasnjujejo, da se zaradi učinkovitega delovanja naših razstrupljevalnih organov v našem telesu kopiči izredno majhna količina strupov: "Obstaja pa nekaj izjem, med njimi tudi težke kovine in t.i. obstojna organska onesnažila – težko razgradljive, strupene kemikalije, kot so na primer nekateri pesticidi in nekatere kemikalije iz industrije. Te snovi se v okolju zadržujejo daljša časovna obdobja in se zato akumulirajo v tkivih živih organizmov, predvsem v maščobnem tkivu. Ljudje večino obstojnih organskih onesnažil zaužijemo z živalsko maščobo, saj se le-ta kopičijo po prehranski verigi in jih je zato v živilih živalskega izvora več kot v rastlinskih živilih, del pa jih v naše telo vstopi tudi z dihanjem."

Božična dekoracija Magazin Vonj po božiču: recepti za pripravo naravnih dišav

"Obstojna organska onesnažila se tudi pri nas kopičijo v maščobnem tkivu in njihova koncentracija z leti počasi narašča," opozarjajo. Njihova prisotnost v telesu je povezana s težavami v reprodukciji in hormonskim neravnovesjem, rakavimi spremembami in spremembami v imunskem sistemu. Opozarjajo še, da se z zelo hitro in drastično izgubo telesne mase, lahko v kri sprosti večji del omenjenih toksinov, ki jih telo ne utegne izločati iz telesa, zato se priporoča, da ob hujšanju telesno težo izgubljamo počasi in postopoma. 

Komentarjev 1
  • mph2 22:10 31.december 2022.

    Zanimivo kako malo ljudi ima pojma o evoluciji rastlin, kaj vse počnejo za preživetje pred plenilci, med drugim nami.