Zdravje
90397 ogledov

Res pesimistična napoved z Instituta Jožef Stefan

Covid-19 Epa
"Nakazuje se, da bo novi bolj kužen sev postal dominanten že sredi marca in da se bodo takrat krivulje spet obrnile navzgor," pišejo v novi projekciji.

"Epidemija zelo počasi upada. Pritisk na bolnice se zmanjšuje zaradi cepljenja rizičnih skupin. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=0,95," opisujejo v najnovejši projekciji širjenja covida-19, ki so jo pripravili na Institutu Jožef Stefan. Ocenjujejo tudi, da bo novi bolj kužen sev postal dominanten že sredi marca in se bodo takrat krivulje spet obrnile navzgor.

"Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 1217. Epidemiologi bodo lahko učinkovito spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan. S tem nam bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji," pojasnjujejo. 

Pri trenutnih pogojih, ko je tedensko povprečje 1.217 in ocenjeno reprodukcijsko število R=0,95, pa bi lahko po njihovi oceni to stanje dosegli šele v nekaj mesecih.

Covid-19 covid-19 Zdravje Novi podatki: Se vendarle bližamo oranžni fazi?

Kdaj bomo sproščali ukrepe?

Na Institutu Jožef Stefan pojasnjujejo, da do vidnega upada epidemije, ne bodo podajali napovedi za prehode v barvaste faze, saj so negotovosti prevelike. "Trenutno smo v rdeči fazi. Za prehode med različnimi fazami morata biti izpolnjena dva pogoja: tedensko povprečje potrjenih primerov in število hospitaliziranih. Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v oranžno fazo prešli šele čez nekaj mesecev," so kljub temu pesimistično napovedali. 

Nakazuje se, da bo novi bolj kužen sev postal dominanten že sredi marca in da se bodo takrat krivulje spet obrnile navzgor, preden bomo uspeli priti v oranžno fazo.

Institut Jožef Stefan

Šola epidemija covid igrišče otroci trak | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Vpliv cepljenja še ni opazen

"Dokler ne bo precepljenih vsaj deset odstotkov populacije (200.000+ ljudi), vpliv cepljenja na dinamiko epidemije skoraj ne bo opazen, saj na primer deset-odstotna precepljenost pomeni le deset odstotkov manjši R kot sicer," pojasnjujejo. 

Šola učenci covid virus razdalja ukrepi Slovenija Presenetljiv preobrat, spet bi lahko odprli šole

Zato je po njihovih navedbah kljub cepljenju zelo pomembno, da ostanemo pri izvajanju veljavnih priporočil dosledni, saj le tako lahko najhitreje zmanjšamo število okuženih oseb na raven, ko bo lahko učinkovito začela delovati epidemiološka služba.

V trenutni fazi se cepi večinoma rizično populacijo, zato pričakujejo zmanjšano obremenitev bolnišničnih kapacitet in tudi manjše število smrti. "Trenuten obseg epidemije povzroča tudi znatno prekuževanje, kar je za zdaj nekajkrat hitreje od hitrosti cepljenja. Poleg tega se v tej fazi cepi rizično populacijo, medtem ko se okužbe širijo po celotni populaciji. A prekuževanje je vselej na račun zdravstvenih posledic, saj okuženi zbolijo, cepljeni pa ne," dodajajo.

Cepivo za covid-19 | Avtor: Epa Cepljenje proti covidu-19. Epa

Ocenjeni deleži okuženih in kužnih

V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec, če upoštevamo oceno, da se jih je okužilo 12-krat toliko, kot je bilo potrjenih primerov. "Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,35 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 300. prebivalec," navajajo. 

V drugem valu pa se je do zdaj okužila približno dobra četrtina prebivalstva, če ocenjujemo, da je okuženih štirikrat več kot potrjenih: "Trenutno je delež kužnih približno tri odstotke prebivalstva oziroma približno vsak 30. prebivalec."

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • Bojana Grmic 20:55 31.januar 2021.

    Ocenjujejo. To je nova kategorija znanstvenega pristopa? Kako jih ni sram rožljati s takšnimi apokaliptičnimi grožnjami? Dajmo najprej okrog PCR testa razčistiti glede na večmesečno raziskavo in objavo strokovnih člankov svetovnih umov.

  • anica00 15:24 31.januar 2021.

    Če so tako napovedali, potem tako bo.

  • sam1 13:45 31.januar 2021.

    Ja,mlatenje prazne slame,ampak če se bo kakšen% napovedanega uresničil,se bodo tolkli po prsih in si delili nagrade,če iz tega ne bo nič,bo narod do marca tako ali tako že pozabil na to objavo.....