Slovenija
97240 ogledov

Presenetljiv preobrat, spet bi lahko odprli šole

zurnal24.si
Kot kaže, bodo v zasavski regiji naslednji ponedeljek znova odprli šole za učence prvih treh razredov osnovne šole. Blizu odprtja šol sol še tri regije.

V tednu, ki prihaja, bodo šole v zasavski regiji zaprte, a po včeraj objavljenih podatkih je zasavska regija znova pod kriterijem, ki je postavljen za odpiranje šol, zdrsnili so za tri odstotke pod mejo. Vlada bo o odprtju ali zaprtju šol znova odločala v sredo na podlagi torkovih podatkov, tako da se razmere še lahko spremenijo, odločitev, ki bo sprejeta v tednu, ki prihaja, pa bo veljala za naslednji teden. 

Obalno-kraška regija na podlagi včeraj objavljenih podatkov za štiri odstotke presega kriterij, a je to za dve odstotni točki manj kot po podatkih, na podlagi katerih je vlada zaprla šole v tej regiji.

Med rdečimi regijami je zelo verjetno edina, ki ji morda grozi zaprtje šol, pomurska, ki je le tri odstotke pod kriterijem.

Med regijami, kjer šol še niso odprli, je najbližje kriteriju jugovzhodna Slovenija, ki kriterij presega le za deset odstotkov, medtem ko ga je v torek za 13, v posavski regiji, ki ga zdaj presega za 15 pa se je stanje v primerjavi s sredo, ko so ga presegali za 24 odstotkov, bolj izboljšalo. Izboljšujejo se tudi razmere v goriški regiji, ki je zdaj 23 odstotkov nad kriterijem, v sredo je bila 31.

Sanje o oranžni fazi ... 

Pogoje za oranžno fazo Koroška že izpolnjuje, a jih mora najprej izpolniti celotna država, da se lahko potem začne sproščanje po regijah, ki je predvideno v oranžni fazi.

Kriterija za oranžno fazo sta manj kot tisoč hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 in povprečno manj kot tisoč okužb na dan v zadnjih sedmih dneh.

Medtem ko je še pred desetimi dnevi kazalo, da bomo vsaj kriterij števila okužb z lahkoto dosegli, se je krivulja po 20. januarju povsem sploščila, nato celo malo zrasla, v zadnjih dneh pa malenkost padla.

Na drugi strani je kazalo, da bo precej trši oreh kriterij števila bolnikov s covidom v bolnišnicah, še v nedeljo je grozilo, da bo država iz rdeče prešla v črno fazo epidemije, ko se šole zaprejo, a je nato krivulja začela strmo padati. Vodja vladne svetovalne skupine Bojana Beović je pojasnila, da je bistveno manj sprejemov pacientov, ki prihajajo iz domov za starejše. Tam je polovica stanovalcev covid-19 prebolela, druga polovica pa je že bilo cepljenih.

Projekcija IJS tako predvideva, da bo število hospitaliziranih pod tisoč padlo že 17. februarja, medtem ko bo število okužb pod to mejo šele 27. marca.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • dare326 19:13 01.februar 2021.

    Težko je vladati butlnom. Tistim, z IQ nižjim od 84, se ne da nič dopovedati.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 13:32 30.januar 2021.

    Zdaj itak že vsi vemo, da se Janša in njegovi podrepniki delajo norca iz vseh nas, ja tudi iz vas ovčic, ki ga tako zvesto podpirate. Kar se pa zadnje dni počne vlada s šolami in fakultetami je pa noro, ...prikaži več, grozljivo, predvsem pa nedopustno. Res ne moremo nič, da to norijo ustavimo? Kje ste strokovnjaki pravniki, politologi, zdravstveni strokovnjaki, šolniki, kje ste pametne in šolane glave, da nam pomagate ustaviti to norijo?

  • radsemastimzmesom 11:39 30.januar 2021.

    PCR COVID testi lažejo kot pes teče. Slovenska vlada z JJ na čelu pa bolj naivna kot prvošolčki (se opravičujem našim otrokom). Cerkve za vernike odprte že od 20. 12., šole se odpirajo in zapirajo. Ovde lud jebe zbunjenog.