Zdravje
3535 ogledov

Rešili največji problem Pfizerjevega cepiva

Cepljenje Epa
Evropska agencija za zdravila je odobrila nova pravila glede skladiščenja Pfizerjevega cepiva. Doslej je veljalo, da ga je treba porabiti

Neodprte viale je po novem v navadnem hladilniku (med dvema in osmimi stopinjami Celzija) mogoče hraniti en mesec, doslej jih je bilo treba porabiti v petih dneh. Podjetje je predložilo novo študijo stabilnosti cepiva in EMA je ocenila, da je sprememba upravičena.

Prav transport pri minus 80 stopinjah Celzija in potreba, da se pripravljeno cepivo porabi zelo hitro, je predstavljalo precejšnjo oviro pri cepljenju.

V Sloveniji se s Pfizerjevim cepivom trenutno cepijo starejši od 50 let, saj cepivo zagotavlja višjo stopnjo zaščite kot cepivo Astrazenece, pri starejših pa je večje tveganje za težak potek bolezni.

V Sloveniji je bilo največ, skoraj dve tretjini ljudi cepljenih s cepivom Pfizer, skupaj je bilo dostavljenih skoraj 650 tisoč odmerkov cepiva. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 3
  • rd2dmk2 09:29 18.maj 2021.

    ma za tista žlobodra je itak vseen kje in kolk cajta je spravljena. če bi vas morali cept proti eboli, bi vas že mal brigal kaj in kje je blo spravljen, za tale prehladek, je pa vseen, če vam mal ...prikaži večl fiziološke rastopine všpricajo, bo isto. razne da mastno plačamo , preplačamo

  • Avatar Leon
    Leon 09:16 18.maj 2021.

    V hladilniku je najboljša kombinacija Pfeizer skupaj s Heinekenom !👍

  • suineg7878 09:09 18.maj 2021.

    Papir vse prenese. :D

Sorodne novice