Zdravje
3708 ogledov

Rusi: Odgovor na delto imamo že v hladilniku

Cepivo Profimedia
Ruski strokovnjaki trdijo, da imajo odgovor na nevarno različico novega koronavirusa.

Rusi trdijo, da so modificirali cepivo zoper novi koronavirus Sputnik V, ki naj bi bil učinkovit zoper delta različico. "Modificirano cepivo je že v hladilniku," je danes za agencijo Interfax povedal prvi mož inštituta Gamaleja Aleksander Ginzburg. Dodal je, da je o stopnji učinkovitosti za zdaj vendarle še prezgodaj govoriti. 

Tudi ostali proizvajalci cepiv na svetu se že tedne trudijo na modifikaciji svojih cepiv, da bi bila ta čim bolj učinkovita zoper delta različico. Rusija je za zdaj razvila štiri cepiva zoper novi koronavirus, razvija že petega, sicer trdijo ruske oblasti. Sputnik V je odobren v približno 70 državah. 

Ruski minister za zdravje Mihail Muraško je pri tem povedal, da je stopnja učinkovitosti Sputnika V 83-odstotna, ko gre za zaščito pred delta različico. Tudi v tej državi se soočajo s hitrim širjenjem slednje, zadnje dni beležijo okrogg 800 smrtnih primerov dnevno zaradi posledic obolelosti s covidom-19. 

Po uradnih podatkih je za zdaj v Rusiji cepljenih 41,1 milijona ljudi oziroma 28,4 odstotkov državljanov, od katerih je 33,5 milijona cepljenih dvakrat. 

Proces odobritve Sputnika V v Evropski uniji je še vedno v teku; pristojni so pri tem večkrat kritizirali Rusijo, ki da ne daje dovolj podatkov glede cepiva, da bi temu lahko prižgali zeleno luč tudi na območju Evropske unije. 

Maske Slovenija Toliko okužb je uvoženih, v tem okolju se okuži največ ljudi

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.