Zdravje
2150 ogledov

Rusija še z drugim cepivom

Cepivo proti novemu koronavirusu Profimedia
Iz Rusije poročajo, da je prvi dve fazi kliničnih preizkusov uspešno prestalo še drugo rusko cepivo proti covidu-19.

Iz državnega raziskovalnega centra za virologijo in biotehnologijo Vektor v Sibiriji so sporočili, da so uspešno testirali cepivo EpiVacCorona. V centru so za rusko tiskovno agencijo Interfax povedali, da sta prvi dve fazi kliničnih testov dokazali "učinkovitost in varnost cepiva".

Iz Vektorja so danes še sporočili, da bo končne ugotovitve o učinkovitosti cepiva EpiVacCorona, ki temelji na peptidih, ki sprožajo imunski odziv, mogoče podati po zadnji fazi kliničnega preizkusov, ki jo v Rusiji izvedejo po registraciji cepiva. Izvedli jo bodo na 5000 prostovoljcih v Sibiriji.

V Vektorju bi ločeno izvedli še klinični preizkus na 150 prostovoljcih, starejših od 60 let, nato pa naj bi začeli klinične preizkuse skupaj s placebom na 5000 prostovoljcih, starih med 18 in 60 let.

Potrebno naj bi bilo dvakratno cepljenje

Ruski minister za zdravje Mihail Muraško je sicer ta teden ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu dejal, da bi novo cepivo ministrstvo lahko odobrilo v treh tednih. Ruska tiskovna agencija Tass pa danes navaja, da naj bi ga registrirali do 15. oktobra.

S cepivom EpiVacCorona naj bi bilo treba cepiti dvakrat v razmaku 21 dni, so še sporočili iz Vektorja. Dodali so, da sprva načrtujejo proizvodnjo 10.000 odmerkov cepiva, začeli pa naj bi jo novembra.

V laboratorijskem kompleksu centra Vektor so v nekdanji Sovjetski zvezi izvajali tajne raziskave biološkega orožja. V centru, ki se nahaja zunaj sibirskega mesta Novosibirsk, skladiščijo tudi različne viruse, od ebole do črnih koz, še navaja AFP.

covid-19 UKC Jožef Stefan Zdravje Slabe novice: To kaže projekcija širjenja covida-19 v Sloveniji Covid-19: Vrsta pred polikliniko UKC Ljubljana Ljubljana Zdravje Nova realnost: Poleti je še nekako šlo, kaj bo, ko bo udaril pravi mraz

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • Lion007 19:58 01.oktober 2020.

    Cepijo te proti koroni, zato da ti vbrizgajo črne koze in ebolo....

  • ode 17:54 01.oktober 2020.

    Pomeni, da prvo ni dobro.