Zdravje
51364 ogledov

Še en nevaren virus, ta bistveno bolj smrtonosen

Virus SARS Covid Profimedia
Virus nipah usmrti okrog polovice okuženih. Tudi ta se najprej prenese z živali na človeka, nato se prenaša med ljudmi.

Priznana britanska znanstvenica Sarah Gilbert, ki je sodelovala pri nastanku cepiva AstraZenece zoper novi koronavirus, opozarja, da je pandemija virusa nipah ena od naslednjih, ki grozi planetu, piše The Sun. Gilbertova je o virusu javno govorila na Cheltenham Literature Festivalu; povedala je, da tudi zoper ta virus še nimamo cepiva. Povzroča visoko temperaturo, glavobol, dihalne težave, lahko povzroči tudi vnetje možganov in komo. 

"Vsi vemo, kako se je SARS-CoV-2 razširil na svetu. Mutiral je, zdaj se soočamo z delta različico, ki je zelo lahko prenosljiva. Če bi dobili delta različico nipah virusa, bi imeli na planetu visoko prenosljivi virus s 50-odstotno smrtnostjo," je opozorila Gilbertova. Dodala je, da njen strokovni tim že pridobiva finančno podporo za razvoj cepiva tudi za ta virus. Preden je sodelovala pri razvoju cepiva zoper novi koronavirus, je delovala pri razvoju cepiv zoper omenjeni virus nipah, lassa vročice in merse. 

"V pandemiji smo se naučili, da lahko delamo stvari hitreje, bolje. Želimo nadgrajevati lekcije, a potrebujemo podporo. Potrebujemo zaloge cepiv zoper viruse, za katere že vemo, da obstajajo. Predstavljajte si, kako bi izgledalo, če bi se morali soočiti z veliko epidemijo nipaha, ki bi se začela širiti po svetu? Nevarnosti tega virusa se zavedamo že leta, a na razvoju cepiva smo začeli delati šele pred petimi leti. Ni še dokončano." 

bolnišnica covid-19 pandemija epidemija virus ZDA Covid-19 Zdravje Kdaj bo konec pandemije? To pravi WHO.

Nevarnost virusa nipah je že dlje časa znana, po izbruhu večih žarišč okužb v Indiji leta 2018 je Svetovna zdravstvena organizacija ta virus umestila na vrh lestvice virusov, ki bi lahko izzvali bodoče epidemije. V letošnjem letu so virus že zabeležili v indijski zvezni državi Kerali, ko je zaradi nipaha umrl 12-letni deček. 

Virus nipah se na ljudi prenese iz živali, v preteklosti so menili, da ga prenašajo svinje, ki so okužene s sadjem, ki je imelo sledove sline ali urina okuženih netopirjev. Leta 2018, ko se je prvič obširneje pisalo o tem virusu, so strokovnjaki poročalli, da je umrljivost celo 70-odstotna.

Covid-19 Pandemija Zdravje Še ena posledica covida-19, ki lahko traja mesece Alojz Ihan Covid-19 Zdravje To pravi Alojz Ihan glede tretjega odmerka

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 25
  • Tomaz_321 18:44 09.november 2021.

    Superca! Potem pa naj ne plačujejo več zdravljenja: Kadilcem, alkoholikom, povzročiteljem prometnih nesreč, sladkornim bolnikom, ker so preveč jedli sladkarije... NO??? BODIMO NORI DO KONCAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!

  • Tamela_Zielinski 16:07 13.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Kirka 13:27 13.oktober 2021.

    Ivan vlada z odloki, ki nimajo osnove v zakonih in ustavi. In zaradi njega je posredno mrtvih nekaj tisoč starostnikov iz DSO-jev, saj ga je sam gobec, naredil pa ni še popolnoma nič.