Zdravje
10582 ogledov

Se nam obeta krčenje košarice zdravstvenih pravic?

Vlada RS Janez Poklukar Vlada RS
"Glede preoblikovanja je pred nami velik izziv, treba je definirati, kaj je to košarica, kajti lahko smo veseli in ponosni, da ta trenutek to predstavlja univerzalno, javno dostopno zdravstvo. Dejstvo pa je, da demografska slika kaže, da ta način ni neskončno vzdržen."

"Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je glede na zakonske norme dejstvo, ki je tudi sicer z vseh drugih vidikov pomembno vpeto v delovanje zdravstvenega sistema," je na poslansko vprašanje Mihe Kordiša, kaj meni glede dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, odgovoril novi minister za zdravje Janez Poklukar.

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja ne pride v poštev

Zato je po njegovih besedah treba vsako spreminjanje na tem področju dobro pretehtati. "Naše zdravstvo je ta trenutek ne glede na vse z vidika financiranja stabilno in premalo premišljen korak na tem področju lahko zamaje to dejstvo. Zato je treba biti previden," je dejal. Dodal je, da se je treba zavedati tudi, da smo v času epidemije in upada gospodarstva. Ukinitev dopolnilnega zavarovanja zato ne vidi kot realno opcije.

"Smiselno pa ga je preoblikovati ter vgraditi mehanizme, da bo to področje z vidika urejanja zdravstva bolje regulirano," je nadaljeval Poklukar. V Sloveniji so v letu 2019 zbrane premije predstavljale nekaj več kot pol milijarde sredstev, kar je po Poklukarjevih besedah "vir, ki ga ni moč enostavno zamenjati".

Ostalo nekaj sredstev, ker se vseh storitev med epidemijo ni izvajalo

Se je pa dopolnilno zdravstveno zavarovanje med epidemijo plačevalo kljub temu da obseg zdravstvenih storitev ni bil tak, kot bi bil, če epidemije ne bi bilo, zato zbrana sredstva z naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja niso bila porabljena v celoti, je povedal Poklukar.

Zato načrtujejo sestanek z zavarovalnicami, da se dogovorijo, za katere programe in kako je mogoče ta sredstva porabiti za ohranjanje dostopnosti do slovenskega zdravstva in za vzdržne čakalne vrste. Še pomembnejši pa so drugi segmenti, kot denimo skrajševanje bolniške odsotnosti, na katere močno vplivajo čakalne vrste. "Čaka nas precej izzivov, da skušamo ta sredstva pravilno in v čim večji meri izkoristiti za zdravstvene storitve," je dejal Poklukar.

"Demografska slika kaže, da ta način ni neskončno vzdržen"

"Glede preoblikovanja je pred nami velik izziv, treba je definirati, kaj je to košarica, kajti lahko smo veseli in ponosni, da ta trenutek to predstavlja univerzalno, javno dostopno zdravstvo. Dejstvo pa je, da demografska slika kaže, da ta način ni neskončno vzdržen," je dejal Poklukar, zato bo po njegovih besedah potreboval "manjše in pa upajmo, da ne večje strukturne spremembe, da bomo še naprej lahko omogočali zdravstvene storitve vsem, ki so tega potrebni. Tukaj danes ne morem podati končnega odgovora, kaj bo v košarici A in B. Ta obseg narekuje dostopnost sredstev ZZZS, katerega vrečo polnijo prispevki in se iz tega naše zdravstvo tudi financira," je zaključil.

Janez Poklukar Novi minister: Slovenija "Raje bi bil v ambulanti, a ..."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • JZekspert 16:25 02.marec 2021.

    Še niti ni dobro stopil čez vrata, pa nam že krati pravice, no sicer so nam jih že eno leto očitno kradli... ko sploh ne moreš normalno niti do svojega osebnega zdravnika. In novinarji, kdo mu je pel sladke slavospeve, ...prikaži več človek obrača številke tako, da vam nudi manj za več, navaden pokvarjen računovodja!

  • jana72 09:01 02.marec 2021.

    O krčenju odločajo osebe, ki na preglede in posege vstopajo skozi zadnja vrata in preskakujejo čakalne vrste. Običajna raja pa naj čaka v nedogled, če sploh dočaka.

  • leonardo 07:31 02.marec 2021.

    Janez je že vedel koga je nastavil!

Sorodne novice