Zdravje
6303 ogledov

Še poletje ni, pa že dve smrti otrok v razgretem avtomobilu

Otrok v avtomobiliu
Temperature, ki jih napovedujejo vremenoslovci, so že lahko nevarne.

V letu 2018 sta do danes v Združenih državah Amerike v razgretem avtomobilu umrla že dva otroka. Po podatkih Heatstroke.org je zaradi vročinskega šoka od leta 1998, ko zbirajo podatke, le v ZDA skupaj umrlo kar 744 otrok. 

Smrti, ki bi jih lahko preprečili

Gre za smrti, ki bi jih lahko preprečili, nevarnost pa ne obstaja le poleti, ampak že pri temperaturah, kot jih vremenoslovci napovedujejo za naslednje dni. 

Češnja Napoved Slovenija Znano, kakšno vreme nas čaka za vikend

Ameriški mediji poročajo, da sta se letošnji smrti zaradi vročinskega vala zgodili 28. februarja v Miamiju in 3. aprila v North Charlestonu v Južni Karolini. Zunanje temperature v obeh mestih so bile na usodni dan zgolj okoli 25 stopinj Celzija. Starša sta otroka pozabila na zadnjem sedežu. 

Pomembno je vedeti

"Malo odprto okno avtomobila skoraj nič ne vpliva in ne prepreči usodnega segrevanja notranjosti avtomobila," opozarjajo pri NIJZ. "Ne pomaga prejšnje hlajenje avta s klimo, saj je le v nekaj minutah temperatura v avtu enaka kot zunaj in potem le še narašča."

Opozarjajo, da se tudi pri temperaturah 21 stopinj Celzija in manj avto v sončnih dneh v manj kot desetih minutah ogreje toliko, da toplota lahko ogrozi življenje.

Nevarne že pomladanske temperature

V nasprotju s prepričanjem, da obstoji nevarnost predvsem ob poletni vročini, so lahko zelo problematične že pomladanske temperature. Stekla na avtu namreč delujejo kot topla greda, lovijo sončno energijo, zaradi česar temperatura v avtomobilu zelo hitro narašča. 

Če je avto parkiran na soncu, lahko temperatura v zgolj desetih minutah naraste za 20 stopinj. To pomeni, da lahko ob zunanji temperaturi zgolj 25 stopinj Celzija temperatura v avtomobilu ob kratkem obisku trgovine naraste na 45 stopinj Celzija, v kolikor obisk traja več kot deset minut, pa še več. 

Temperatura vročina Avto Kako vročina vpliva na voznikove možgane?

Primere, da so otroke pustili v razgretem avtomobilu, beležimo tudi v Sloveniji. "Otroci so še posebej ogroženi, saj se njihovo telo segreje tri do petkrat hitreje kot telo odraslih," opozarjajo pri Nacionalnem inštitutu za varovanje zdravja. "Njihovo znojenje še ne deluje tako dobro kot pri odraslih, ne morejo si sami pomagati, se odpeti in zapustiti avtomobila."

Dodajajo, da so posebej ogroženi majhni in bolni otroci, s povišano teleso temperaturo, drisko ali bruhanjem. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.