Zdravje
11283 ogledov

"Še včeraj se je lahko peljala z rešilcem, danes ne več. Kaj se je spremenilo?"

Rešilec Anže Petkovšek
Gospa javnega prevoza za prevoz do bolnišnice zaradi bolezni in starosti ne more uporabiti.

"Še prejšnji teden je moja mama lahko za prevoz do bolnišnice lahko koristila reševalno vozilo, ta teden pa so ji dejali, da to zaradi  spremenjenih pravil ne bo več mogoče," nam je prejšnji teden povedala bralka in obenem dodala, da so ji dejali, da bo stroške za prevoz, ki ga bo uporabila, sicer dobila povrnjene. "Kako naj se pelje z avtobusom, saj se komaj premika. Morala sem jo peljati sama."

ukc ljubljana, reševalno vozilo, rešilec, reševanje, bolnik, poškodba Pozor! Zdravje Če pokličeš 112, pravica do izbire odpade

Pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije pojasnjujejo, da na področju, ki ureja upravičenost prevoza bolnikov z reševalnim vozilom ni prišlo do nobenih sprememb. "Gre za pravico, ki je urejena z Zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter Pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki se letos nista spreminjala," razlaga Damjan Kos z ZZZS. 

Lahko se pritoži na lokalni ZZZS

Na vprašanje, ali so zdravniki in Zdravstveni domovi glede upravičenosti prevoza bolnikov z reševalnim vozilom dobili kakšna nova navodila, pri ZZZS prav tako odgovarjajo, da ne. "Predlagamo, da se bralka za pojasnilo o uresničevanju pravice obrne na območno enoto ZZZS," pravi Kos. "Tam lahko lahko vloži tudi pritožbo v primeru kršenja pravic zavarovancev do reševalnega prevoza s strani izvajalcev zdravstvenih storitev."

Ljubljanska urgenca Slovenija "Reševalno vozilo ni taksi"

Veljavni predpisi pravico do nenujnega reševalnega prevoza določajo skupaj s pravico do nujnega reševalnega prevoza, in sicer v okviru pravice do prevoza reševalnimi in drugimi vozili. Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja tako v 54. členu določajo, da ima zavarovana oseba pravico do prevoza z reševalnimi in drugimi vozili, kadar iz zdravstvenih razlogov ni mogoče opraviti prevoza z javnim prevoznim sredstvom.

Zdravnik | Avtor: Reuters Reuters

helikopterska nujna medicinska pomoč Reševalci Zdravje "Ni ti lahko, ko ti v helikopter prinesejo napol zapolnjena nosila"

Poleg nujnih prevozov, ko je potrebno zagotoviti čimprejšnjo zdravniško pomoč, so do prevoza z reševalnim vozilom do zdravstvenega zavoda ali zdravnika upravičene nepokretne zavarovane osebe ali osebe, ki potrebujejo prevoz na ali z dialize. Prav tako pravica do prevoza z reševalnim vozilom zavarovani osebi pripada v primeru, ko bi lahko bil prevoz z javnim prevoznim sredstvom ali osebnim avtomobilom škodljiv, ali za prevoz bolne osebe s spremstvom zdravstvenega delavca. 

Le do najbližjega ustreznega izvajalca

Pravica  do  prevoza je zagotovljena le od stalnega prebivališča zavarovane osebe do najbližjega ustreznega izvajalca zdravstvenih storitev in nazaj. "Zavarovana oseba lahko uveljavi pravico do prevoza, ko njen osebni zdravnik ugotovi, da je le-ta potreben in utemeljen," pojasnjujejo pri ZZZS. "V tem primeru osebni zdravnik izda ustrezno listino, t. j. nalog za prevoz. V primeru, da gre za
prevoze na dializo in z dialize ali ko je potrebno zavarovano osebo premestiti v drugo bolnišnico ali iz bolnišnice v zdravilišče, iz bolnišnice ali zdravilišča na dom glede na njegovo zdravstveno stanje ali od specialista na dom, lahko listino za naročilo prevoza izda napotni zdravnik. Nujni prevoz sme odrediti tudi drug zdravnik, ki potrdi nujnost prevoza na listini za odreditev prevoza z reševalnim vozilom ali zdravnik, ki je po opravljenem prevozu prevzel zavarovano osebo v zdravljenje."

Rešilec na nujni vožnji REŠEVALEC NA NUJNI VOŽNJI Avto Opozarjamo na tri velike napake voznikov pri oviranju reševalcev na nujni vožnji

Nennujni reševalni prevozi osebe brez spremstva ali zdravstene oskrbe zdravstvenega delavca se imenujejo tudi sanitetni prevozi, mednje pa sodijo tudi prevozi onkoloških bolnikov na obsevanja in kemoterapijo na Onkološki inštitut. Pogoje za sanitetne prevoze natančneje opredeljujejo Navodila za uveljavljanje pravice zavarovanih oseb do prevoza z reševalnimi in drugimi vozili v obveznem zdravstvenem zavarovanju, ki določajo, da smejo izvajalci prevozov hkrati prepeljati največ toliko zavarovanih oseb, kolikor je registriranih sedežev v vozilu, zmanjšano za dva.

Povračila stroškov tudi prek deset tisočakov

Zavarovane osebe, ki ne koristijo oz. niso upravičeni do nenujnega reševalnega prevoza, lahko uveljavljajo povračilo potnih stroškov. V določenih primerih, lahko zavarovanci uporabijo tudi taksi prevoz, pri čemer se povračilo stroškov opravi v višini, kot izhaja iz predloženega računa za prevoz, vendar ne več, kot bi znašala kilometrina, t. j. deset odstotkov cene litra neosvinčenega bencina - 95 oktanov na kilometer, veljavna v času potovanja. Podrobnosti izračuna povračila stroškov lahko preberete v zložeki ZZZS o Pravici do povračila potnih stroškov za potovanje k izvajalcu zdravstvenih storitev v Sloveniji in tujini

Otroška srčna kirurgija | Avtor: Profimedia Profimedia

helikopterska nujna medicinska pomoč Samo včeraj, v nedeljo Zdravje Helikoptersko reševanje: Od nedonošenčka in poškodovanega planinca, do prevoza zaradi pirotehnike

Najvišji potni stroški, ki jih je povrnila ZZZS, se nanašajo na najzahtevnejše oblike zdravljenja v tujini, denimo v primeru prevozov otrok oziroma novorojenčkov, ki so potrebovali operacijo na srcu zaradi prirojene srčne napake. Takšni prevozi, ki so se v zadnjih sedmih letih opravljali z letalom, so zavarovalnico stali tudi več kot deset tisoč evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 08:13 03.junij 2019.

    največji bolnik v sloveniji je DRŽAVA.

  • maresem 10:04 01.junij 2019.

    V tej prekleti gnili državi vedno bolj zaudarja... rakasta tvorba v Evropi.

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 08:44 01.junij 2019.

    dokler lahko hodiš ,te lahko pelje svojc ali prijatelj,za vsak drek rešilec ne more voziti,kaj mislite da so reševalci na jedrski pogon,pa neka logična meja mora bit,pol ostanejo v bolnici nekateri ,jih pa pol sveta obišče,biti v pomoč pa nimajo cajta