Zdravje > Sem s teboj
580 ogledov

"Spletne vsebine, ki so otroke odmikale od realnosti in jih ujele v pasti"

SEM S TEBOJ Epa
Po napornem šolskem covid letu, ki ga pred tem niso doživele nobene generacije, imajo danes šolarji in dijaki prvi dan zasluženih počitnic.

Šolo je v covid šolskem letu obiskovalo več kot 191.000 učencev in 74.000 dijakov, ki so se velik del leta šolali od doma.

Tudi šolanje na daljavo je številne stiske otrok ter mladostnikov še poglobilo. O težavah otrok in njihovih potrebah smo ob začetku počitnic spregovorili s predsednico Zveze prijateljev Mladine Ljubljana Moste-Polje Anito Ogulin.

Anita Ogulin | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Stiske otrok tudi pred covidom

»Na stiske družin in otrok tudi javno opozarjamo resnično že mnogo let. Toda v času pandemije, ko smo  skozi program Veriga dobrih ljudi družinam nudili celostno mobilno pomoč in podporo po vsej Sloveniji - nismo mogli verjeti, še manj pa sprejeti, v kakšnem stanju smo našli tako starše in predvsem otroke na njihovih domovih. Otopeli, odmaknjeni, tudi fizično poškodovani, so "nemo" kričali  na pomoč,« opisuje Ogulinova.

V ta namen so nemudoma vzpostavili tudi mobilno psihosocialno in terapevdsko pomč: »Kajti otroci in mladostniki, ne le da v mnogih primerih niso bili povezani s šolami na daljavo zaradi pomanjkanja tehnoloških povezav. Številni niso imeli prav nobenih stikov z zunanjim svetom.« 

Dodaja, da so pogosto naleteli tudi na drugo skrajnost, ko starši otrok niso zmogli več reševati iz popolne potopljenosti v tehnološke povezave: »Pa ne v povezave s šolami na daljavo, ker jim je motivacija za učenje povsem usahnila, pač pa druge spletne vsebine, ki so jih odmikale od realnosti in jih ujele v različne pasti.«

Ko smo Anito Ogulin prosili za napoved za prihonje leto, je še enkrat opozorila na virtualni svet: »Vsa strokovna javnost opozarja, da je virtualni svet zasvojljiv. Hkrati pa se vsi zavedamo tudi njegovih pasti. In če otrok beži iz realnosti, ker je ne zmore spričo vseh pritiskov in težav, je brez pomoči dobesedno pogubljen.« 

Težave, ki jih opažamo pri otrokih, kulminirajo v nestrpnosti, okrnjenih veščinah komunikacije, vodklanjanju kakršnihkoli telesnih dejavnosti, vrednotenju sebe ... In kaj je to drugega kot odmik od zdravega razvoja in motivacije za življenje, učenje, sodelovanje, solidarnost, druženje z vrstniki.

Anita Ogulin

Popotnica staršem za poletje

Anita Ogulin poziva starše, da v teh počitnicah vključujejo otroke v gospodinjska opravila, se z njimi družijo v naravi, izletih, dejavnostih. Veliko naj se z njimi pogovarjajo o občutjih, morda skupno ogledanem filmu, vsebini prebranih knjig.

Staršem svetuje, da otrokom omogočijo druženje z vrstniki: »Otroke naj vključujejo v aktivne počitnice z zaupanja vrednimi organizatorji, ki bodo poskrbeli, da bodo v varnem okolju in družbi vrstnikov pridobivali veščine potrebne za zdrav razvoj. Naj bodo počitnice tiste, kjer si bodo otroci dobesedno odpočili od elektronskih medijev in znova zaživeli kot otroci.«

Anita Ogulin pravi, da so počitnice čas, ko je otrokom in mladostnikom potrebno zapolniti dva meseca z vsem tistim, za kar so bili prikrajšani več kot leto dni.

Hkrati pa jih naj ne obremenjevati z lastnimi problemi. Ker so vendarle otroci in v njihovih mislih se poraja toliko dilem, ki jih jim moramo odstirati odrasli in jih ne dodatno obremenjevati s takimi,  ki jih ne znamo ali zmoremo rešiti niti sami.

Anita Ogulin  

Želi si, da otroci med počitnicami prejmejo tudi čim več spodbud, navežejo stike z novimi prijatelji, preizkusijo čim več športnih panog, obiščejo sorodnike, se podružijo z dedki in babicami: »Skratka potrebujejo naravo, ljudi, sprostitev, potrditev, z eno besedo ljubezen.«

SEM S TEBOJ | Avtor: SEM S TEBOJ SEM S TEBOJ