Zdravje
31903 ogledov

Skrbi. Prihaja "bolezen X"?

laboratorij opičje koze epruveta epruvete Profimedia
Strokovnjake skrbi, da je naslednja smrtonosna bolezen že pred vrati.

Znanstveniki opozarjajo na niz nalezljivih bolezni, ki so prizadele Združeno kraljstvo v zadnjih šestih mesecih. Menijo, da bi morala Velika Britanija pospešiti pripravo za nevarnost nove epidemije, ki so jo poimenovali kar "bolezen X".

Profesor mdicine na univerzi East Anglia Paul Hunter meni, da po nizu zdravstvenih situacij v zadnjih šestih mesecih najverjetneje obstaja tudi nova bolezen, ki šele prihaja. "Ljudje, ki odhajajo iz države in se nato vračajo nazaj so najverjetneje največji izvor prinosa bolezni." Izpostavil je, da bi morali povečati pozornost za priprave na morebitno novo bolezen. 

Profesor Mark Woolhouse, epidemiolog univerze v Edinburghu ravno tako meni, da pojav niza nalezljivih bolezni v zadnjih mesecih lahko predstavlja uvod v veliko večji problem. "Gre za več manjših situacij, ki bi lahko naznačevale, da prihaja nekaj večjega. Nalezljive bolezni delujejo na ta način," je opozoril. 

Svetovna zdravstvena organizacija je že v lanskem letu opozorila, da bi bila prihodnja pandemija lahko v razsežnostih pandemije kuge, ki je med letoma 1346 in 1353 zakrivila smrti okrog 75 milijonov ljudi. 

Profesor Woolhouse je za britanske medije povedal, da več faktorjev nakazuje na vse večjo verjetnost vse več izbruhov pandemij. Strokovnjaki verjamejo, da bodo tudi prihodnjo pandemijo povzročile ntako imenovane zoonotske bolezni, pri katerih infekcije preidejo iz živali na ljudi. 

Omikron onemogoča prehod v popolno normalnost 

Medtem ko znanstveniki izpostavljajo nevarnost morebitnih novih prihodov bolezni, se svet ni še popolnoma poslovil od težav, povezanih s covidom-19. 

Več zahodnoevropskih držav je nedavno zabeležilo največje dnevno število okužb z novim koronavirusom v zadnjih mesecih, deloma zaradi pojava podrazličic omikrona BA.4 in BA.5. Porast števila okužb v Evropi tako pod vprašaj postavlja vrnitev v normalnost med poletnimi počitnicami, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je države pozval, naj ostanejo pozorne in ohranijo sisteme testiranj in nadzora nad okužbami. "Pričakovati je, da bodo potrebni dodatni poživitveni odmerki za tiste skupine, ki so najbolj ogrožene," so sporočili iz ECDC.

bill gates Zdravje Svet Gates o novih grožnjah človeštvu in kako bi se morali pripraviti covid-19 bolnišnica Jesenice bolniki epidemija Label Zdravje Opičje koze že čisto blizu nam Alojz Ihan Covid-19 Zdravje Ihan: Zato so razprave o švedskem modelu pri nas brez pomena

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 14
 • lovro4 18:17 28.junij 2022.

  Ježeš. ježeš. Vsi bomo pomrli od , kaj že, bolezni x. Ma, dajte že nehati, Žurnal, pa tole gre že na bruhanje. Ne verjame več nihče. Sramota ste. Samo še to. SRAMOTA!

 • Avatar Syn
  Syn 06:24 28.junij 2022.

  Še dobro da je niso poimenovali bolezen xxx. Mislim, da bi pritegnili več ovac. :)

 • Avatar luckyss
  luckyss 05:09 28.junij 2022.

  Kakšno nakladanje..Edino pomemben in bistven stavek je..""Pričakovati je, da bodo potrebni dodatni poživitveni odmerki za tiste skupine, ki so najbolj ogrožene," so sporočili iz ECDC."......Seveda so pozabili povedati, da delujočega cepiva za BA4 in BA5 seveda nimajo...Ampak cepite se vseeno, ...prikaži več najprej ogroženi, potem pa vsi, enkrat ali dvakrat...do petkrat...ali več...Kreteni farmacevtski..