Zdravje
5843 ogledov

Skrivnost srednje šole: Skoraj sto oseb z redkim možganskim tumorja

Možgani Shutterstock
Eden od uslužbencev je svoji sestri na smrtni postelji obljubil, da bo odkril, kaj se skriva za grozljivo skrivnostjo na srednji šoli Colonia v okrožju Woodbridge v ZDA.

Al Lupiano, uslužbenec srednje šole Colonia v šolskem okrožju Woodbridge Township, je preživel raka, zdaj pa je obljubil, da bo rešil zapleteno skrivnost, zakaj je skoraj 100 ljudi, povezanih s srednjo šolo, razvilo "izjemno" redke maligne možganske tumorje.

Lupiano je eden izmer 94 nekdanjih zaposlenih in dijakov, ki so jih zadnja leta prizadele uničujoče diagnoze. "Ne bom miroval, dokler ne dobim odgovorov. Razkril bom resnico," je v intervjuju za NJ.com in Star-Ledger dejal 50-letni Lupiano.

Video Zdravje Neverjetno: Med operacijo na možganih zaigrala na violino

Diagnozo možganskega raka so potrdili tudi pri njegovi mlajši sestri, ki je zaradi bolezni v starosti 44 let umrla februarja. Sestri je na smrtni postelji obljubil, da bo izvedel, kaj je vzrok tako številnim primerom možganskega tumorja na šoli. Zdaj so po pritisku javnosti lokalni uradniki odobrili nujno preiskavo v šoli.

Operacija možganskega tumorja | Avtor: UKC UKC

Župan zaskrbljen

"Težava bi lahko bila zelo resna. Prebivalci si zaslužijo vedeti, ali na šoli obstajajo kakšne nevarnosti," je v izjavi dejal župan Woodbridgea John McCormac. V šolskem kampusu velikem 28 hektarjev bodo potekale različne radiološke ocene, vključno s testiranjem vzorcev radona v zaprtih prostorih.

znanstvenik Zdravje Obetavne ugotovitve: Raka v krvi zaznali več let pred prvimi simptomi

Lupianu so v poznih devetdesetih letih, pri 27 letih, diagnosticirali možganski tumor. Na srečo je po bolezni ozdravel. Lani so njegovi ženi, ki je prav tako obiskovala Colonio, diagnosticirali redek možganski tumor. Natanko isti dan je Lupianova mlajša sestra Angela DeCillis izvedela, da ima tudi sama raka na možganih.

Lupiano je zato prepričan, da je vzrok treba iskati na šoli. Na Facebooku je ustanovil skupino, v kateri je domačine spraševal, ali poznajo še kakšnega posameznika, povezanega s šolo, ki je imel podobno diagnozo. Lupiano pravi, da je v manj kot šestih tednih zbral imena 94 ljudi, povezanih s šolo, pri katerih so se razvili možganski tumorji.

premier league žoga Zvezdnik Šport Nujna operacija zaradi tumorja

CBS News je objavil vest na nacionalni ravni, skrb vzbujajoč razvoj dogodkov pa je postal ena glavnih novic. Videoposnetek na omrežju TikTok o medicinski skrivnosti, je v samo 24 urah zbral več kot 2,2 milijona ogledov.

možgani | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Po poročanju Star-Ledgerja je večina tistih, ki so razvili možganske tumorje, diplomirala med letoma 1975 in 2000.

Diagnoze vključujejo "več vrst primarnih možganskih tumorjev, vključno z rakavimi oblikami. "Najti nekaj takega je pomembno odkritje," je dejal dr. Sumul Raval, eden vodilnih nevroonkologov v New Jerseyju. Čeprav natančno število nekdanjih profesorjev in osebja z diagnozo glioblastoma ni natančno znano, je rak izjemno redek. Po podatkih Ameriškega združenja nevroloških kirurgov je pogostnost glioblastoma 3,21 na 100.000.

Blaževa zgodba Zdravje "V trebuhu sem imel tumor, ogromen tumor"

Lupiano je za NJ Spotlight News povedal, da je šola oddaljena manj kot 12 milj od tovarne za vzorčenje Middlesex, lokacije, ki se v okviru projekta, ki ga vodi Manhattan, uporablja za drobljenje, sušenje, shranjevanje, pakiranje in pošiljanje uranove rude za razvoj atomskih bomb.

Navaja, da je bilo nekaj onesnažene zemlje odstranjeno z mesta, ko so ga zaprli leta 1967, istega leta, ko je bila zgrajena Srednja šola Colonia. Lupiano se sprašuje, ali je del te zemlje končal na območju šole.

Danes Colonio obiskuje okoli 1300 študentov, številni pa naj bi bili zaradi zadnjih dogodkov zelo zaskrbljeni.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.