Zdravje > Aktualno
3453 ogledov

Obetavne ugotovitve: Raka v krvi zaznali več let pred prvimi simptomi

znanstvenik Shutterstock
Kitajski raziskovalci trdijo, da lahko njihov krvni test odkrije raka že več let pred pojavom prvih simptomov.

Zazna spremembe v telesu pred prvimi simptomi

Skupina kitajskih raziskovalcev je razvila poseben krvni test, ki prepozna raka več let pred pojavom prvih znakov in simptomov. Test, imenovan PanSeer, je popolnoma neinvaziven, po trditvah raziskovalcev pa naj bi raka odkril pri 95 odstotkih asimptomatskih posameznikov, ki jim zdravniki kasneje postavijo diagnozo.

"Dokazali smo, da lahko s krvnim testom na osnovi metilacije DNK pet vrst raka odkrijemo do štiri leta pred konvencionalno diagnozo," je ekipa zapisala v reviji Nature Communications. Njihov test v resnici ne napoveduje možnosti za razvoj raka, temveč zazna rakave spremembe v telesu, ki še ne povzročajo simptomov in se jih ne da zaznati s pomočjo drugih testov.

S pomočjo algoritmov strojnega učenja

Ta študija ni prva, ki kaže na pozitivne rezultate krvnih testov pri zgodnjem odkrivanju raka, a raziskovalna ekipa pravi, da se njihov test od drugih razlikuje po natančnosti in hitrosti zaznave. Njihov test temelji na pregledu določenih delov DNK, ki jih najdemo v krvni plazmi in ki se pogosto pojavljajo v tumorski DNK.

Za razvoj testa so uporabili algoritme strojnega učenja, da bi razvili sistem, ki zaznava raka v krvi. Za razvoj testa je skupina uporabila vzorce krvne plazme, ki so jih od leta 2007 do 2014 odvzeli posameznikom na Kitajskem, skupaj so uporabili 414 vzorcev ljudi, ki za rakom niso zboleli najmanj pet let po odvzemu krvi, 191 vzorcev ljudi, pri katerih so zdravniki v roku štirih let odkrili rak na želodcu, debelem črevesu, jetrih, pljučih ali požiralniku ter 223 vzorcev krvi ljudi, pri katerih so zdravniki v času odvzema krvi že diagnosticirali enega od petih zgoraj naštetih rakavih obolenj.

Ni mogoče ugotoviti, katero vrsto raka ima nekdo

In rezultati? Test PanSeer je raka zaznal pri 88 odstotkih ljudi, ki so jim ga diagnosticirali tudi zdravniki, ter pri 95 odstotkih ljudi, ki v času odvzema krvi niso bili diagnosticirani kot rakavi bolniki, pa so kasneje dobili prve simptome. Test je zdrave ljudi pravilno identificiral v 96 odstotkih.

Kot so zapisali, ima študija vseeno svoje omejitve, saj temelji na razmeroma majhnem številu vzorcev, skladiščenje vzorcev ni bilo optimalno, ekipa pa je izrazila nekaj pomislekov glede možne kontaminacije. Prav tako s testom ni mogoče ugotoviti, katero vrsto raka ima posameznik.

"Spodbudni rezultati"

Toda dr. Eric Klein z onkološkega inštituta Taussig v Clevelandu, ki je z ekipo že pred leti razvil tekočinsko biopsijo, s katero lahko v zgodnji fazi prepoznajo 10 različnih vrst raka in določijo, kateri organ je prizadet, je nad raziskavo navdušen. "To je vznemirljiva študija, ki zagotavlja nadaljnjo potrditev, da testi, ki temeljijo na metilaciji, lahko odkrijejo celično obtočno DNK, ki kroži, in so lahko osnova za nove presejalne teste, ki odkrijejo raka v zgodnjih fazah," je dejal za britanski časnik The Guardian in poudaril pomen razvoja neinvazivnih in učinkovitih presejalnih testov.

Tudi Samantha Harrison z onkološkega raziskovalnega centra v Veliki Britaniji je za The Guardian dejala, da je PanSeer test dosegel "spodbudne začetne rezultate", ki jih je zdaj treba potrditi ali ovreči z večjimi študijami.

Celotno raziskavo si lahko preberete na tej povezavi.

dezurni@zurnal24.si

Covid-19, UKC Ljubljana Slovenija Zdravje Nekatere katastrofalne posledice covida-19 bodo vidne šele čez nekaj mesecev
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.