Zdravje
4978 ogledov

Ne le koronavirus, tudi to bi nas moralo skrbeti

Zdravstvena ambulanta Profimedias
Vse več raka, sladkornih bolnikov in bolniških odsotnosti.

V Sloveniji med drugim beležimo vse manjšo umrljivost, zmanjšuje se število samomorov in povečuje udeležba na preventivnih presejalnih programih, kažejo novi podatki o zdravju v slovenskih občinah, objavljeni na spletni strani NIJZ. Kljub temu je več novih primerov raka, povečuje se tudi delež sladkornih bolnikov in bolniških odsotnosti.

Trend zmanjševanja umrljivosti se nadaljuje predvsem na račun zmanjševanja umrljivosti zaradi srčno-žilnih bolezni in rakavih obolenj. Peto leto zapored se zmanjšuje tudi število samomorov. "V primerjavi z objavo pred petimi leti, se je umrljivost zaradi samomora zmanjšala v skoraj 60 odstotkih slovenskih občin," so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Še naprej pa ostaja visoko število prometnih nesreč z alkoholiziranimi povzročitelji. To je nad vrednostmi izpred petih let.

Manj astme, a več prekomerno prehranjenih otrok

Od lani se je v Sloveniji zmanjšalo število bolnišničnih obravnav zaradi astme pri otrocih in mladostnikih, zaradi klopnega meningoencefalitisa in zaradi bolezni zaradi uporabe alkohola. Manjše število prebivalcev je prejelo tudi zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka in duševnih težav.

Na nivoju Slovenije se izboljšuje telesni fitnes osnovnošolskih otrok. Pred petimi leti je bila ta v 87 občinah boljša od slovenskega povprečja, danes je takšnih občin 100. Nekoliko pa je naraslo tudi število prekomerno prehranjenih osnovnošolskih otrok. Takšnih je v Sloveniji 24,5 odstotka.

Novi koronavirus Ugotovitve Svet Ob koronavirusu grozljive številke glede raka

Odzovnost na presejalne programe

V zadnjih petih letih se je sicer povečalo število ljudi, ki se udeležijo presejalnih programov za odkrivanje raka. Odzivnost v Program Svit se je od leta 2016 povečala v 90 odstotkih slovenskih občin, v program Zora pa v 64 odstotkih slovenskih občin. V program Dora se na nivoju Slovenije odziva 76 odstotkov ljudi.

Vse več je tudi bolniških odsotnosti. Njihov delež je v primerjavi z letom 2016 do danes narasel za 88 odstotkov oziroma s 13,7 na 16,4 dni na zaposlenega.

Covid-19, UKC Ljubljana Slovenija Zdravje Nekatere katastrofalne posledice covida-19 bodo vidne šele čez nekaj mesecev

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.