Zdravje
3164 ogledov

Stanje se še naprej slabša, število primerov narašča

Samotestiranje Profimedia
V primerjavi s prejšnjim tednom je bilo spet potrjenih več okužb. Štirinajstdnevna incidenca iz dneva v dan narašča.

V sredo je bilo s 1.610 testi PCR potrjenih 138 novih primerov okužb. Delež pozitivnih testov PCR znaša 8,6 odstotka. Sedemdnevno povprečje novih primerov znaša 114, štirinajstdnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev pa znaša 61,3. 

V primerjavi s prejšnjim tednom je tako število novih primerov naraslo za 39,4 odstotka, za 28,1 odstotka je višji tudi delež pozitivnih testov PCR.

Prejšnjo sredo je bilo potrjenih 99 novih primerov okužb. Opravljenih je bilo 1.479 testov PCR, kar pomeni, da je bil delež pozitivnih testov PCR 6,7 odstotka. Delež pozitivnih testov PCR je v zadnjem tednu višji od 5 odstotkov. Najvišji je bil v ponedeljek, ko je znašal kar 10,2 odstotka, kar se je nazadnje zgodilo sredi maja. 

V bolnišnicah se zdravi 28 bolnikov s covidom-19, od tega jih 8 potrebuje zdravljenje v intenzivni terapiji. 

Rdeči že v začetku septembra

V primerjavi z lanskim poletjem, ko smo bili v tem obdobju priča upadanju števila okužb, je letos slika drugačna. "Epidemija narašča vse hitreje, čeprav smo na vrhuncu počitniške sezone, kar deluje kot delno zaprtje države," ugotavljajo na Institutu Jožef Stefan. Po kriterijih ECDC smo še v zeleni fazi, v oranžno fazo pa bomo glede na analizo IJS predvidoma prešli naslednji teden. V rdečo fazo pa naj bi po tej napovedi prešli v začetku septembra. 

Medtem je vlada na sredini dopisni seji sprejela odlok o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogojev prebolevnosti, cepljenosti in testiranja (PCT). Če bo izpolnjevanje pogojev potekalo z odčitavanjem kode QR v aplikaciji, bosta uporabniku na vpogled osebno ime in letnica rojstva preverjane osebe. Odlok bo začel veljati naslednji dan po objavi v uradnem listu. 

V Sloveniji je bilo do zdaj z enim odmerkom cepljenih 44,1 odstotka prebivalstva, z vsemi odmerki pa 38,9 odstotka. 

Z ministrstva za zdravje so sporočili, da za opravljanje šolskih obveznosti ne bo pogoj izpolnjevanje pogoja PCT, bodo pa ta pogoj v prihodnjem študijskem letu morali izpolnjevati študenti. Vendar pa študenti možnosti samotestiranja ne bodo imeli, prav tako samotestiranje za zdaj ni predvideno za učitelje. 

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 7
  • alexander6 11:43 05.avgust 2021.

    Pred dvema dnevoma trideset pacientov po bolnicah, včeraj osemindvajset. Dr. Krek bi rekel takole: Opažamo da pada, vendar raste! Dr. Krek je velik znanstvenik. Vse kar pove je čista resnica! Ha,ha,ha! Dobro jutro ovčke!

  • evelux 11:31 05.avgust 2021.

    Dokler bodo cepljeni prosto delali kar bodo hoteli se prosto gibali brez nadzora in testov in se ne bodo držali ukrepov bo stanje v državi čedalje slabše...... saj mislijo, da so pa oni zdaj varni in piči miško trosi virus okrog....

  • Solton 11:10 05.avgust 2021.

    Janez, zatvaraj državu odmah!