Zdravje
6201 ogledov

Ste kupili čudežne kapljice? NIJZ izdal opozorilo

Kapljice Profimedias
Na trgu med prebivalci Slovenije zaokrožili čudežni minerali in čudežne kapljice.

Na NIJZ opozarjajo, da so se ponovno pojavili oglasi in promocijske aktivnosti za izdelke s klorovim dioksidom, ki jih oglašujejo z imeni, kot so MMS, čudežni mineral ali čudežne kapljice. Uporabo takih proizvodov na NIJZ močno odsvetujejo in prebivalce pozivajo, naj ne nasedajo "čudežnim" navedbam glede zdravljenja covida-19 in drugih bolezni.

Žiga Zaplotnik Slovenija Toliko ljudi bo v Sloveniji umrlo zaradi covida-19

MMS je raztopina natrijevega klorita, ki se uporablja v industriji kot razkužilo, belilo oziroma močno oksidacijsko sredstvo. Že sama spojina je strupena za ljudi, tako ob stiku s kožo ali ob zaužitju, previdnost pa je potrebna tudi ob mešanju s kislinami, saj se ob tem sprošča strupeni plin. Izpuščanje v okolje je zelo strupeno za vodne organizme, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

covid-19 UKC Covid-19 Zdravje Jereb: Razmere glede razpoložljivih postelj kritične

NIJZ | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V razredčeni obliki natrijev klorit nekateri posamezniki nelegalno predstavljajo kot MMS - čudežni mineral ali čudežne kapljice. Že leta 2010 je glede teh proizvodov Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke pripravila opozorilo za javnost, saj je prodaja teh izdelkov v Sloveniji nezakonita.

SDS Slovenija Okužba v vrhu SDS

Zato na NIJZ prebivalce ponovno opozarjajo, naj takih proizvodov ne uporabljajo.

Komentarjev 1
  • Avatar ovca
    ovca 18:26 14.november 2020.

    NIJZ je to bolj ali manj strupeno od cepiva, ki prihaja? To bi bil podatek.

Sorodne novice