Zdravje
4730 ogledov

Najmlajša smrtna žrtev covida pri nas stara 43 let

Covid-19 Epa
Smrtnost v drugem valu epidemije je nižja. Med umrlimi pretežno starejši od 85 let.

Po podatkih, ki jih vsak dan sporoča vlada, je doslej umrlo 724 covidnih bolnikov. V drugem epidemičnem valu je število umrlih bistveno višje, a hkrati je stopnja smrtnosti nižja. Tudi v drugem valu se okužbe širijo po domovih za starejše. Med umrlimi je največ starejših od 85 let. Večji del oskrbovancev umre v domovih kot pa bolnišnicah.

V drugem epidemičnem valu - če predpostavljamo, da se je ta začel z začetkom septembra -, je po vladnih podatkih umrlo skupaj 590 covidnih bolnikov, samo septembra in oktobra pa 204. Samo v novembru je umrlo doslej 361 bolnikov s covidom-19. S tem se po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) Slovenija po številu smrti covidnih bolnikov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh uvršča na četrto mesto med državami EU. Višjo smrtnost v zadnjem času so imele če Češka, Belgija in Madžarska.

Ti podatki se sicer razlikujejo od podatkov, ki so objavljeni na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kjer navajajo, da je septembra in oktobra umrlo skupaj 181 bolnikov. Do razlike v poročanih podatkih prihaja zato, ker NIJZ navaja le tiste smrti, ki so že uradno prijavljene v zbirki "Evidenca nalezljivih bolezni" in so na NIJZ prispele do preteklega dne. Medtem pa vlada objavlja podatke, ki jih zbira ministrstvo za zdravje z neposrednim poročanjem bolnišnic, domov za ostarele in drugih socialno-varstvenih zavodov. "Zaradi trenutnih izrednih razmer v zdravstvenih in socialno-varstvenih zavodih je uradno poročanje v zbirko pri NIJZ počasnejše, zato prihaja do tolikšne razlike," so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Torej če upoštevamo, da je od 1. septembra do 12. novembra skupno umrlo 591 covidnih bolnikov, medtem ko je bilo v tem obdobju potrjenih 49.399 okužb, pomeni, da je bil delež umrlih glede na potrjene okužbe 1,2-odstoten. Medtem pa je v prvem valu od skupaj manj kot 1500 potrjeno okuženih umrlo 108 bolnikov, kar pomeni, da je bila takrat smrtnost 7,3-odstotna.

Žiga Zaplotnik Slovenija Toliko ljudi bo v Sloveniji umrlo zaradi covida-19

Huda prizadetost dihal in odpoved organov

Stopnja smrtnosti je nižja tudi na enotah intenzivne terapije, kjer zdravijo najhuje bolne s covidom-19. Vodja oddelka za intenzivno terapijo na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Matjaž Jereb je pojasnil, da je v drugem epidemičnem valu smrtnost covidnih bolnikov na intenzivnih oddelkih okoli 15-odstotna, to je manj kot v prvem valu, ko je bila 30-odstotna smrtnost. 

Jereb je pojasnil, da bolniki s covidom-19 umrejo v osnovi zaradi odpovedi enega ali več organov ob hudi prizadetosti dihal. Največ jih umre zaradi zapletov po pljučni emboliji oz. trombozi, nato zaradi odpovedi pljuč zaradi pljučnice, pri nekoliko mlajših bolnikih pa je vzrok smrti ta, da se ob hudi prizadetosti dihal zapletejo druge kronične bolezni, zlasti srčne.

Do konca oktobra je bilo po uradnih podatkih NIJZ največ covidnih bolnikov, ki so umrli, starih več kot 85 let. Število smrti se niža s starostjo, je bil pa najmlajši bolnik, ki je umrl, iz starostne skupine od 35 do 44 let. Umrl je v oktobru. Po poročanju TV Slovenija gre za 43-letnega bolnika, ki je umrl v Celju.

Povprečna starost covidnih bolnikov na intenzivnih oddelkih v okviru UKC Ljubljana je 69 let, medtem ko so tisti, ki na intenzivnem oddelku umrejo, povprečno stari 75 let, so za STA sporočili z UKC Ljubljana.

Covid-19 COVID-19 V SLO Zdravje Znanega več, kdaj in kdo bo prejel prvo cepivo, ali bo to zastonj...

Večina oskrbovancev domov starejših umre v domovih

Po podatkih NIJZ, ki še niso dokončni, je do konca oktobra umrlo 233 oskrbovancev domov za starejše, ki jim je bila potrjena okužba z novim koronavirusom. Od tega jih je 135 umrlo v domovih in 98 v bolnišnicah.

V prvem valu je sicer umrlo 87 oskrbovancev domov, od tega 55 v domovih in 32 v bolnišnicah. V septembru in oktobru pa je umrlo skupaj 131 oskrbovancev, od tega 73 v domovih in 58 v bolnišnicah.

V. d. sekretarja Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Denis Sahernik pa je za STA pojasnil, da o premestitvi oskrbovanca s covidom-19 v bolnišnico odloča domski zdravnik. Če je oskrbovanec samo okužen in ne potrebuje hospitalizacije, ga premestijo v rdečo cono.

covid-19 UKC Covid-19 Zdravje Jereb: Razmere glede razpoložljivih postelj kritične

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 11
  • Kirka 15:34 14.november 2020.

    Lulibuc, škoda se je sekirati. V času največje epidemije so v obdobju 1-8 /20 umrli 103 ljudje manj kot v l.19, ko epidemije ni bilo. Normalni vidimo, da tu nekaj "ne štima", vendar ne moremo nič, saj so ljudje tako ...prikaži več pre srani, da raje verjamejo na besedo prevarantski vladi in njenim prisklednikom. Vse smrti, ki bodo drugo leto nad letnim povprečjem zaradi nezdravljenih drugih bolezni, pripisujem vladi. To je dejansko zločin proti človeštvu!

  • lulibuc 10:43 14.november 2020.

    Tole tabelo naj si ogledajo bebaste ovce in morda še gestapovski štab in NIJZ zavajevalci. https://www.facebook.com/photo?fbid=2818528101740953&set=a.1641564902770618

  • Lion007 09:12 14.november 2020.

    A korona nima vstopa v parlament?? Enkrat je pršla na Logarju. Pol pa, k da je ni??