Gorenjska
5513 ogledov

V Kranju o dodatnih ukrepih (še) ne razmišljajo

Peter Šalamon
Vlada je za naslednjih 14 dni ohranila oziroma zaostrila številne ukrepe, da bi preprečila nadljnje hitro širjenje novega koronavirusa. Na Mestni občini Kranj to podpirajo, o možnih dodatnih ukrepih pa se bodo pogovarjali v okviru Združenja mestnih občin. Prav tako vse občane pozivajo k doslednemu spoštovanju sprejetih ukrepov.

V prihodnjih 14 dneh bodo v Sloveniji veljali podobni ukrepi, kot so bili že v veljavi v prvem valu epidemije spomladi. Takrat so tudi občine sprejele določene ukrepe, s katerimi so skušali pomagati občanom, najemnikom, zaposlenim. Tudi v Mestni občini Kranj so sprejeli nekaj ukrepov, med drugim so bila vsa parkirišča brezplačna, najemnike lokalov v lasti občine pa so oprostili plačila najemnine.

 

Kako bodo ukrepali v tem drugem zaprtju države, pa je kranjski podžupan Janez Černe na naše vprašanje odgovoril: »Ravnali bomo v skladu z vladnimi odločitvami in priporočili. Treba se je zavedati, da je Slovenija tako majhna država v evropskem merilu in da lahko država predpiše veliko bolj določene ukrepe kot pa občina sama. Kar pa se tiče posebnih ukrepov, ki bi jih še dodatno sprejemali na ravni občine, pa težko vidim, kaj bi lahko še sprejeli. Definitivno pa se bomo pogovorili tudi z ostalimi mestnimi občinami na Združenju mestnih občin Slovenije in se dogovorili za skupne ukrepe, ki bodo veljali v vseh mestnih občinah.«

 

Občane še naprej pozivajo k doslednemu spoštovanju ukrepov

Velika večina državljanov se sicer drži sprejetih ukrepov, a se jih še vedno najde tudi kar nekaj, ki jih ne. Tako smo prejeli kar nekaj sporočil, da se tudi v Kranju mnogi še vedno družijo v večjih skupinah, predvsem v večjih urbanih soseskah. Na občini imajo sicer podatek, da se stanje izboljšuje. »Razumemo njihovo potrebo, da se naužijejo svežega zraka, ampak jih hkrati kot občina pozivamo, da se držijo navodil in vladnih ukrepov, da se virus ne bi širil med občane in bi potem država sprejemala še hujše ukrepe,« je povedal podžupan Černe.

 

Občinski redarji sicer ljudi opozarjajo, vendar glavne pristojnosti pri izrekanju kazni imata policija in zdravstveni inšpektorat. Černe ob tem dodaja, da si ne želijo, da bi občanom izrekali kazni, ampak naj se raje držijo ukrepov in so odgovorni drug do drugega. Dodajmo še to, da je vlada včeraj sprejela zaostritev zbiranja. To ni več dovoljeno do 6 oseb, ampak se lahko družijo zgolj člani istega gospodinjstva oziroma družinski člani.

Komentarjev 1
  • lulibuc 09:40 14.november 2020.

    Ćapci ne rabijo dodatnih ukrepov ker so imuni