Zdravje
249 ogledov

Število okužb še narašča, ampak ...

trgovina Ljubljana covid Profimedia Fotografija je simbolična.
Število novih okužb s covidom-19 narašča počasneje kot prejšnji teden.

V sredo je bilo opravljenih 1.915 testov PCR in 14.123 hitrih antigenskih testov, s katerimi so potrdili 3.271 novih primerov. Število ocenjenih aktivnih primerov se vztrajno zvišuje in trenutno dosega število 37.243 – za primerjavo, dan pred tem je NIJZ podal oceno, da je v državi aktivnih slabih tisoč primerov manj. Dvigujeta se tako štirinajstdnevna incidenca (1.759) kot sedemdnevno povprečje potrjenih primerov (2.901). 


Primerjava s prejšnjo sredo pokaže, da je bilo tokrat potrjenih 205 primerov več. V primerjavi s prejšnjim tednom tako vidimo, da je rast primerov nižja. Prejšnji teden je bila okrog 30 odstotkov, v tem tednu pa se je v ponedeljek in torek gibala okoli 13 odstotkov, včeraj pa 6 odstotkov. 

Potem ko so se razmere v drugi polovici februarja izboljšale, se od začetka marca število primerov povečuje, kar pa je bilo po besedah stroke pričakovano. Takšen dvig je posledica kombinacije dejavnikov, in sicer sproščanja ukrepov, upadanja imunosti in prisotnosti bolj prenosljive različice BA.2. Po zadnjih podatkih NLZOH je delež omenjene različice pri nas že blizu 30 odstotkov. 

V bolnišnicah je skupno 349 bolnikov, ki imajo covid-19. Zaradi covida se jih trenutno v bolnišnicah zdravi 138, s covidom pa 162. V enotah intenzivne terapije je 49 bolnikov, od tega 38 zaradi covida in 11 s covidom. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.