Zdravje
14968 ogledov

Število okuženih s covidom-19 spet raste, to lahko pričakujemo

Testiranje covid test Profimedia
Število okužb raste.

Čeprav je večina ukrepov, povezanih z zamejevanjem širjenja covida-19, preklicanih, pa število okužb ponovno raste. Trenutno 7-dnevno povprečje novih primerov znaša 588, v nedeljo so potrdili 215 novih primerov okužb. NIJZ ocenjuje, da je aktivnih primerov okužb več kot 7 tisoč.

Lani ob tem času, denimo, je bilo dnevno potrjenih manj kot 50 novih primerov.

"Očitno gre za širjenje novih variant oziroma podvariant omikrona. Število sprejemov v bolnišnice se je malo povečalo, ampak covid-19 ni niti približno tako velik zdravstveni problem kot leta 2020 ali 2021. Uvajanje zaščitnih mask kot splošen ukrep za vse zaprte prostore in za vse ljudi tako trenutno nima smisla," je prejšnji teden ocenila predsednica zdravniške zbornice in nekdanja vodja svetovalne skupine za covid Bojana Beović. Več o tem, kakšne ukrepe predlaga, si lahko preberete na tej povezavi

Na srečo je okuženih, ki potrebujejo dodatno zdravniško pomoč, malo. Trenutno je hospitaliziranih 59 okuženih, od tega jih 11 potrebuje intenzivno nego.

Prvi osnutek covid strategije je sicer že pripravljen, podrobnosti je danes predstavil Mario Fafangel. Več o tem v članku Tako se bo nova vlada lotila obvladovanja covid-19.

Mario Fafangel, Ivan Eržen, Danijel Bešič Loredan Strategija covid-19 Slovenija Minister in vodstvo NIJZ razkrili, kako bo v prihodnje s cepljenjem

Matjaž Leskovar, ki je v času pandemije pripravljal napovedi širjenja virusa, v objavi na facebooku ocenjuje, da se bo število pozitivnih testov povzpelo na nekaj tisoč dnevno "in tam z manjšimi nihanji vztrajalo do pomladi, ko se bo zaključilo jesensko zimsko obdobje hitrejšega širjenja virusa".

Možnih je več scenarijev, ugotavlja, odvisno od tega, "kako se bodo endemična valovanja, ki jih krmili prekuževanje, pojemanje imunosti in nove podrazličice z boljšim izogibanjem pridobljeni imunosti, poklopila z vrhuncem počitnic, ki deluje kot minilockdown, s popočitniškim zagonom družbe septembra in s prehodom v hladnejši letni čas oktobra, kar olajša širjenje virusa".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • igorgeus 19:32 29.junij 2022.

    bomo se cepili takoj, ko bo slo za nevarno bolezen, cepivo pa bo preprecevalo okuzbo in njeno sirjenje.

  • bi_ba 12:09 28.junij 2022.

    OMG, a spet vse od začetka? Kdo se sedaj izmišljuje številke okuženih? Glede na to, da ne potrebujemo nikjer več PCT, zakaj bi se kdo (če se res?) sploh hodil testirat? Kaj zdaj niti prehlajeni od klime ne smemo biti ...prikaži več več? Virusi živijo tudi pri plus 36? Uboge budale, ki to verjamejo in vse, kar pišejo MSM! Še bolj butasto pa tisto s kozami.

  • MK 11:46 28.junij 2022.

    HAHA CEPILI VAS BODO. PRISILNO. ZDAJ JE SVOBODA. FAFANGEL JE GLAVNI CEPILEC.

Sorodne novice