Zdravje
21651 ogledov

Švedski virologi poslali pomembno opozorilo

Cepljenje proti covid-19, koronavirus Vlada RS
Opozorilo vodilnih švedskih virologov glede novega koronavirusa. Švedi sicer medtem popolnoma odpravljajo ukrepe.

Virologi vodilnih švedskih univerz na podlagi več študij ugotavljajo, da novi koronavirus ne more biti popolnoma izkoreninjen in da se bo vračal kot sezonski virus. Strokovnjaki Lenart Svenson z Univerze Linkoping, Ake Lundkvist z Univerze Upsala in Anders Videl z Univerze Lund menijo, da tudi stopnja precepljenosti preko 90 odstotkov ne bo v popolnosti ustavil infekcije, kar - poudarjajo - dokazujejo primeri iz sveta. 

"Vse kaže, da bo SARS-CoV-2 ostal med nami in da se bo vračal kot sezonski virus. Zelo težko bo ali pa popolnoma nemogoče, da bi se vzpostavila kolektivna imunost," so poudarili v skupni izjavi za časopis Dagens niheter.

Profesorji navajajo, da so že desetletja med nami štiri vrste korona virusa, ki se vračajo vsako zimsko sezono in med ljudmi izzovejo blagi prehlad. Poleg tega so od leta 2003 človeštvo prizadele epidemije dveh popolnoma takrat novih virusov, ki lahko povzročijo resnejši potek bolezni, to so SARS-CoV-1 s stopnjo umrljivosti okrog 10 odstotkov in MERS-CoV z umrljivostjo celo 34 odstotkov. 

Tudi strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se strinjajo, da bo covid-19 najverjetneje ostal med nami. Glede na to, da virus nadaljuje s svojimi mutacijami se priložnosti, da bi ga popolnoma izkoreninili, manjšajo. Strokovnjaki menijo, da bo virus med nami ostal in da se bo obnašal podobno kot sezonska gripa.

Če bi na vsem svetu prej sprejeli potrebne ukrepe za zajezitev novega koronavirusa bi ga morda še lahko popolnoma izkoreninili, še menijo strokovnjaki.  

Švedska bo sicer konec septembra odpravila skoraj vse omejitve, ki so jih uvedli za zajezitev širjenja novega koronavirusa. En odmerek cepiva je na Švedskem prejelo 82 odstotkov starejših od 16 let, polno cepljenih je 70 odstotkov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. 

Epidemija covid-19 ZDA Slovenija Toliko slabše je v primerjavi s prejšnjim tednom

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Koper 16:34 10.september 2021.

    Ne bo ostal zaradi anticepilcev.Ostal bo pač kot gripa,pljučnica,... Pa kaj vam ni jasno.

  • Toma 15:44 10.september 2021.

    Torej priznavajo, da so sami zajebali stvar ker niso sprejeli skoraj nobenih ukrepov.

  • matjaz18 13:53 10.september 2021.

    Ne, saj tudi prenašalci cepljeni.